Podzim v Jazz Tibetu bude opět plný kvalitní hudby - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 29. září 2024, svátek má Michal, venku je 8.8 °C

Podzim v Jazz Tibetu bude opět plný kvalitní hudby

Kultura

DNES 07:07

roc

Olomoucký Jazz Tibet Club vstupuje do podzimní sezóny s nabitým programem, ve němž nebude nouze o prověřená jména alternativní a jazzové scény, ale ani o mladé umělce, kteří si však už stačili získat respekt diváků i kritiky. Svůj prostor dostanou také tradiční akce a koncerty místních umělců, které jsou s klubem nerozlučně spojeny už mnoho let. Velkou novinkou však je, že v této sezóně se bude klub otevírat pouze během akcí a to hodinu před jejich začátkem. Běžný restaurační provoz v něm tedy nejbližších měsících probíhat nebude, byť na koncertech a akcích mohou návštěvníci počítat se stejně kvalitní nabídkou jídla a pití, jak byli zvyklí doposud.

Vstupenky, kompletní program a další informace najdete na stránkách klubu →

Do klubu s nezaměnitelnou atmosférou zavítá hned několik významných osobností z oblasti jazzu a blues. Mezi prvními vystoupí se svojí doprovodnou kapelou slovenský zpěvák Peter Lipa, jehož hlas ani po osmdesátce neztrácí svoji nezaměnitelnou barvu a jiskru. Jazz Tibet navštíví i další vitální osmdesátník, řečený "tatínek českého blues" - Jan Spálený & ASPM. V průběhu let hrál dixieland, rock'n'roll, rhythm & blues, s bratrem Petrem měli kapely Hipp's a Apollobeat, hostoval v popových kapelách a vydal několik sólových alb. Dalším povědomým jménem v programu klubu je Emil Viklický, výtečný olomoucký klavírista a skladatel, který zde objeví hned dvakrát - poprvé ve společném projektu s britskou zpěvačkou Imogen Ryall a saxofonistou Julianem Nicholasem, podruhé pak jako jeden z hlavních hostů speciálního koncertu "Pocta Petru Junkovi", kde spolu s mnoha dalšími umělci vzdá hold tomuto legendárnímu olomouckému jazzovému klavíristovi, skladateli a pedagogovi.

Mladou jazzovou krev budou zastupovat například londýnští Blue Lab Beats, jedna z nejrychleji rostoucích producentských dvojic na světě, s lehkostí spojující jazz, hip-hop, afrobeat, soul a elektroniku. Klavíristka a skladatelka Nikol Bóková pak vezme posluchače na "expedici" napříč žánry a předvede nezapomenutelný koncert plný dynamický zvratů a originálních groovů. A mezi osvědčené jistoty patří české trio minus123minut - jejich převážně improvizované koncerty jsou jedinečné svojí intenzitou a energií, kterou s úspěchem přenášejí na publikum.

Diváci se mohou těšit i na umělce z české a slovenské alternativní scény. Mezi naprosto unikátní vystoupení bude bezesporu patřit společný koncert Ivy Bittové, královny české a moravské alternativy a Ivo Viktorina, zpěváka, skladatele, klávesisty a zakladatele folkové skupiny AG Flek, který navštíví klub se svým triem a na sdíleném pódiu předvedou to nejlepší z jejich repertoáru. 

Čerstvé album "piri piri" přivezou znovuzrození DVA - svérázné duo, pro které je jakákoliv žánrová škatulka těsná. Elektronický guru Ventolin zase předvede energický set, který svým nadhledem a uvolněností strhne i toho největšího odpůrce taneční muziky. Jazz Tibet nemine ani hvězda současného alternativního popu, Aiko, kterou podpoří zpěvačka Maella a konec listopadu pak bude patřit nezaměnitelné slovenské skladatelce a umělkyni Katarzii.

Pokračovat bude i úspěšná volná koncertní série "Staří známí", v jejímž rámci se tentokrát představí třeba legendární Vltava v čele s Robertem Nebřenským, dámský punk & folk Zuby Nehty, pohybující se na českých, evropských i amerických pódiích už od roku 1984 nebo zpěvačka Načeva, která přijede se svojí novou kapelou uvést aktuální album "Jdem temným dnem", na němž pokračuje ve zhudebňování básníků pronásledovanými minulým režimem.

Místní i přespolní mladou klubovou scénu budou zastupovat například koncerty kapel Branko´s Bridge, Chora Sfakion, Midnight Swimmers nebo Toad Planet.