Podzimní festival duchovní hudby zahajuje svůj 31. ročník - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 19. září 2024, svátek má Zita, venku je 18.1 °C

Podzimní festival duchovní hudby zahajuje svůj 31. ročník

Kultura

17.9.2024

Autor: red

V úterý 17. září od 19 hodin proběhne slavnostní zahajovací koncert v sále Redutě, sídle Moravské filharmonie Olomouc. Tento orchestr bude také hlavním protagonistou koncertu a přináší tak hudbu tří autorů, která je propojena tématem lásky.

Foto: Ze zdroje Podzimního festivalu duchovní hudby

Téma bude připomenuto třemi skladbami autorů různých generací a národností. Zazní Preludium k opeře Tristan a Isolda Richarda Wagnera, orchestrální suita Gabriela Faurého Pelléas a Mélisande a rozměrná kantáta Dido od brněnského skladatele Jana Nováka. 

Jan Novák, od jehož úmrtí letos uplyne čtyřicet let, je autorem rozsáhlého vokálně instrumentálního díla Dido, kantáty pro mezzosoprán, vypravěče, mužský sbor a orchestr. Novák byl žákem Bohuslava Martinů a už tehdy na sebe upozornil jako talentovaný mladý skladatel. Po jeho emigraci v roce 1968, se z něj stal zakázaný autor a povědomí o něm a jeho tvorbě poněkud upadlo. Až po sametové revoluci dochází k restauraci jeho díla v kontextu české hudební kultury.

Muzikolog Martin Flašar tvrdí, že kdyby měl vybrat jedno dílo, které nejlépe charakterizuje tvorbu Jana Nováka, pak by to byla právě kantáta Dido, která vyniká neoklasicistními prvky, dramatickou výstavbou, mužskými sbory a latinou, kterou Novák tolik miloval.

Skladatel při premiéře díla sám sebe obsadil do role vypravěče. Na zahajovacím koncertě v roli vypravěče bude bratranec Jana Nováka, tedy zpěvák Richard Novák. Jako sólistka vystoupí italská mezzosopranistka Marlene Lichtenberg, která studovala zpěv v Brně u Richarda Nováka. Poprvé se na festivalu představí přední český dirigent Tomáš Netopil. Je to jeden z celosvětově nejžádanějších českých dirigentů a také je hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie. Sborových partů se ujme tradiční host festivalu, a to Český filharmonický sbor Brno.