Pokud dorazí velká voda, budeme to vědět mnoho hodin dopředu. Není důvod k panice, zní z radnice - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 17. září 2024, svátek má Naděžda, venku je 15.3 °C

Pokud dorazí velká voda, budeme to vědět mnoho hodin dopředu. Není důvod k panice, zní z radnice

MIMOŘÁDNĚ

12.9.2024

Jan Procházka

Hlavně nepanikařit. To je hlavní vzkaz povodňové komise, která se vzhledem k hrozícím extrémním srážkám sešla dnes ráno. Riziko povodní je reálné, zatím ale nelze určit, co přesně se v následujících dnech stane. Pokud by ale mělo dojít k vylití vodních toků z koryt, budeme to podle odborníků vědět s mnohahodinovým předstihem a bude čas se na situaci připravit. Lidé by proto nyní měli zatím pozorně sledovat informace, ale vyvarovat se například přesunů aut, což by jen zkomplikovalo situaci.

Olomoucká povodňová komise se vzhledem k hrozícím extrémním srážkám sešla dnes ráno. "Zasedají v ní kromě vedení města i zástupci složek záchranného systému a klíčové infrastruktury," informoval primátor Miroslav Žbánek na mimořádné tiskové konferenci. Město podle něj situaci nepodceňuje a s předstihem se chystá na to, aby případnou velkou vodu co nejlépe zvládlo. "Rád bych poprosil občany, aby nepanikařili, není k tomu důvod. Všechny klíčové složky jsou v pohotovosti, budeme občany pravidelně informovat o vývoji situace. Ale například na nějaké hromadné přesuny aut z ohrožených lokalit je opravdu ještě brzy. Jen by to zhoršilo průjezdnost městem a zkomplikovalo situaci záchranářům," vyzval primátor. Pokud k ohrožení dojde, jsou podle něj připraveny odstavné parkovací plochy na letišti.

Podle šéfa magistrátního odboru ochrany Jana Langra je připravenost odborníků na možnou situaci veliká. "Klíčové bude, kolik vody spadne v následujících dnech v Jeseníkách. V tuto chvíli ale můžeme s jistotou říct, že do soboty do Olomouce velká voda nedorazí. V okamžiku, kdy se srážky projeví na horních tocích, budeme mít zhruba osmnáct až dvacet čtyři hodin na to, se připravit. A budeme také lépe vědět, jaké části města jsou v ohrožení. Teprve v tu chvíli bychom řešili evakuace, přesuny aut, stavbu mobilních hrází a podobně," sdělil Langr.
Povodňová komise má podle něj zasednout znovu v sobotu dopoledne, kdy už bude podstatně jasnější, co městu hrozí. "Následně samozřejmě budeme informovat občany," ubezpečil Langr.

V souladu s povodňovými plány už nyní probíhají přípravy městských společností a organizací, například kontrola kanalizace, vpustí, aktivace pracovních pohotovostí, příprava protipovodňového materiálu i příprava techniky a aktivace hasičských jednotek.

Magistrát bude aktuální informace o vývoji situace a možných opatřeních zveřejňovat na webových stránkách a v případě potřeby i prostřednictvím krizových hlášení a dalších kanálů. Připravuje se také informační telefonní linka.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka