Potravinová banka v Olomouckém kraji spolu s Charitou Olomouc vyhlašuje materiální sbírku - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 19. září 2024, svátek má Zita, venku je 13.5 °C

Potravinová banka v Olomouckém kraji spolu s Charitou Olomouc vyhlašuje materiální sbírku

Zprávy z regionu

16.9.2024

Autor: red

V důsledku kritické povodňové situace na severu kraje se stovky tamních obyvatel ocitly bez přístupu k potravinám a hygienickým potřebám. Potravinová banka již začala s vysíláním zásob do zasažených oblastí kraje. Pokud máte možnost materiálně přispět, můžete potraviny i čistící či hygienické prostředky odnést na sběrná místa.

Foto: Potravinová banka

„Díky spolupráci se členy Integrovaného záchranného systému se již během víkendu podařilo distribuovat první dary v podobě balených vod,“ řekl Tomáš Zatloukal, ředitel Potravinové banky v Olomouckém kraji. „Jsme připraveni uvolnit další zásoby z našeho skladu pro lidi ze zasažených oblastí. Bohužel jsou naše možnosti značně omezené. Na místě chybí balené vody a zejména pokrmy určené k přímé spotřebě.“

Proto se ve spolupráci s partnerskou organizací Charitou Olomouc a Technickými službami města Olomouce Potravinová banka rozhodla vyhlásit materiální sbírku potravin a drogerie. Nejvíce potřeba jsou nyní balené vody, instantní pokrmy, paštiky, konzervy, ovocné kapsičky, dětská výživa, ale také drogerie, úklidové a dezinfekční prostředky.

„Jsme v intenzivním kontaktu s Hasičským záchranným sborem a tyto potraviny budou co nejrychleji distribuovány do potřebných oblastí,“ vysvětlil Zatloukal. „Vnímáme, že pomoc bude potřeba zejména v nadcházejících týdnech. Získaná materiální pomoc ze sbírky bude sloužit nejen nyní, ale také během dalších dní, kdy se budou lidé vyrovnávat s následky povodní.“

V případě dotazů se dárci mohou obracet na zřízenou linku: +420 733 151 377.

Sběrná místa

  • Re-use centrum Druhá Dobrodruhá – Jedná se o nové re-use centrum Charity Olomouc, které se veřejnosti otevře v úterý 17. září. Otevírací doba bude ve všední dny od 13:00 do 18:00 hodin. V sobotu v čase 9:00 až 12:00 hodin. Adresa: Selské nám. 9/43, Olomouc – Chválkovice.
  • Dobrodruhá – Dobrodruhá je dobročinný obchod Charity Olomouc. Otevírací doba je ve všední dny v čase od 11:00 do 16:00 hodin. Adresa: Wurmova 5, Olomouc.
  • Sběrné místo TSMO Nové Sady - Andělská – Vjezd: z ulice Dolní Novosadská odbočit do ulice Andělská, kolem oploceného areálu. Otevírací doba je od neděle do pátku v čase od 9:00 do 13:00 a od 13:30 do 17:00 hodin. Další sběrná místa TSMO Neředín – za Hřbitovem a TSMO Hodolany – Chelčického přijímají pouze materiální dary, nelze sem nosit potraviny.
  • Divadlo na cucky v Café na cucky (Dolní nám. 23/42, Olomouc), od pondělí do pátku 8:00 – 20:00 hodin, sobota 9:00 – 21:00 hodin, neděle 9:00 – 19:00 hodin
  • OC Galerie Moritz, dětská herna Kulíškov, 2. patro (8. května 465/24, Olomouc), od pondělí do neděle 9:00 – 19:00 hodin.

 

Pro sběr pomoci využije Charita také prostory nového re-use centra Druhá Dobrodruhá, které se veřejnosti otevře od 17. září 2024. Re-use centra obecně slouží jako místa pro sběr, třídění a distribuci použitých, ale stále funkčních předmětů, které by jinak mohly skončit na skládce. Kapacity nového re-use centra Druhá Dobrodruhá ve Chválkovicích však v tuto chvíli pomůžou především ke shromáždění humanitární pomoci, kterou je aktuálně potřeba směřovat do oblastí zasažených ničivými povodněmi. 

„Lidé mohou nosit balenou vodu, trvanlivé potraviny (paštiky, masové konzervy, instantní pokrmy, přesnídávky, piškoty, krekry, rýžové chlebíčky, cereálie, trvanlivé sladkosti, marmelády, čaje, káva, cukr, trvanlivé mléko…), hygienické potřeby (šampony, mýdla, sprchové gely, dámská hygiena, toaletní papír, pleny, vlhčené ubrousky…) a úklidové prostředky jako gumové rukavice (i jednorázové), pytle na odpad (velké), saponáty, dezinfekční prostředky (Savo), hadry, mopy, smetáky, kýble, smetáčky s lopatkou, lopaty, hrábě, kolečka. Děkujeme každému, kdo se chce zapojit do naší společné mise,“ říká Sandra Valovičová, vedoucí Druhé Dobrodruhé.