Reklama

Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie, venku je 19.9 °C

Pozor, od nedělního odpoledne nás zasáhnou silné bouřky, přijdou i kroupy

Zprávy z regionu

30.6.2024

jap

K vysokým teplotám, které nás sužují již několik dní, se v neděli odpoledne přidají silné bouřky. Meteorologové varují, že místy mohou být doprovázeny krupobitím i přívalovými srážkami.

Od nedělní šestnácté hodiny až do pondělního rána platí silná výstraha před bouřkami. "Očekáváme výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem padesáti a výjimečně až sedmdesáti milimetrů, většími kroupami i přes tři centimetry a nárazy větru kolem devadesáti kilometrů v hodině," varuje Olomoučany Český hydrometeorologický ústav. 

Odborníci očekávají přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. "Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami. Nutno zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, sledovat dopravní zpravodajství. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst," uzavírají svou výstrahu meteorologové.