Radnice: Přijde dvacetiletá voda, koryto ji zvládne. Krizové scénáře se nenaplní - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 19. září 2024, svátek má Zita, venku je 14.6 °C

Radnice: Přijde dvacetiletá voda, koryto ji zvládne. Krizové scénáře se nenaplní

MIMOŘÁDNĚ

14.9.2024

roc

Původní krizové povodňové scénáře pro Olomouc se nenaplňují. I přesto, že v Jeseníkách stále intenzivně prší a déšť by měl ustávat až v neděli odpoledne, jsou prognózy odborníků oproti těm pátečním ještě optimističtější. Je to hlavně z toho důvodu, že větší část vody odtéká z horských oblastí do Polska. Přímé ohrožení obyvatel Olomouce řekou Moravou tak v tuto chvíli nehrozí.

Kde se rozlije voda? Město spustilo interaktivní mapu. Můžete do ní zadat svou adresu.

Aktuální úroveň protipovodňových opatření by měla řeku Moravu udržet v hrázovém systému, hladina vody na Nových Sadech podle odborníků nedosáhne při kulminaci ani původně avizovaných pěti metrů. „Chtěl bych tímto občany Olomouce uklidnit, že podle odborníků nejhorší scénář povodní z roku 1997 nebude naplněn. Přesto může stále docházet k lokálnímu zaplavování níže položených sklepů či suterénních prostor, a to hlavně z důvodu vysoké hladiny spodní vody a nasycené půdy,“ komentoval aktuální situaci primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Nejhorší situace se očekává v Chomoutově, kam teď město soustředí protipovodňovou ochranu. „Na území Chomoutova musíme být stále obezřetní. Ačkoli ani tady neočekáváme drakonické scénáře, v některých místech se může řeka z koryta vylít. Proto v tuto chvíli na kritických bodech rozmisťujeme tandemové pytle s pískem a protipovodňové mobilní hrazení. Pytle i písek rovněž přímo na místě distribuujeme mezi místní,“ dodal primátor. 

Vzhledem k předpokládaným stále silným srážkám se situace ještě může pochopitelně měnit. V Jeseníkách totiž stále intenzivně prší, což nadále ovlivňuje i výšku hladiny řeky Moravy. Dle srážkoměrných stanic spadlo v Jeseníkách od čtvrtka do dnešního rána přibližně 140 mm srážek, na zbytku sledovaného území pak zhruba 90 mm srážek. Javorník, Vidnava a Jeseník ukazují hodnoty okolo 150 až 180 mm srážek, povrchová voda z této oblasti stéká do toků Javornický potok, Vidnava a Bělá, které dále odtékají na polské území.

V Olomouci je řeka Morava v tuto chvíli na prvním stupni povodňové aktivity, od sobotní 22. hodiny bude vyhlášen druhý stupeň. Třetího stupně by měla dosáhnout pravděpodobně během neděle. „Znamená to, že retenční kapacita hrází bude naplněna, což může vypadat hrozivě, ale v tuto chvíli vylití z břehů nehrozí. Přesto upozorňujeme občany, aby zbytečně neriskovali a nezdržovali se v okolí vodních toků,“ upozornil tajemník povodňové komise města Olomouc Jan Langr.

Ačkoli překonání břehů s výjimkou Chomoutova na území města nehrozí, ve většině městských částí musejí obyvatelé počítat s tím, že kvůli vyrovnávání hladiny toků může prosakovat spodní voda, která rovněž představuje ohrožení především pro sklepy a níže položené nemovitosti. „Především v lokalitách Černovír, Hejčín, Lazce a Klášterní Hradisko musejí občané počítat s tím, že zahrádky budou zaplaveny,“ dodal Langr.

Ani v lokalitách Domovina a Dolní Novosadská nelze vyloučit, že dojde k zaplavení níže položených míst. „S rozlivem je také třeba také počítat v místě stavby protipovodňových opatření na jihu města. Lokalitě věnujeme pozornost a prosíme občany, aby nevstupovali do zaplaveného a podmáčeného prostoru, nezdržovali se v blízkosti stromů a také aby neparkovali v těchto lokalitách vozidla. Nebezpečí pádů stromů ale stále hrozí i v navazujícím území a kolem štěrkopískovišť, kde dochází k nárůstům hladin,“ varoval vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.   

Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále monitoruje havarijní služba odboru ochrany magistrátu města Olomouce. „Zároveň jsou v plné pohotovosti zbývající členové havarijní služby magistrátu, kteří podle potřeby pomáhají kolegům z odboru ochrany. Hlavním úkolem úřadu je zajistit informovanost občanů. Situace budeme průběžně upřesňovat,“ doplnil tajemník magistrátu Marek Černý.