Radnice: Sloučení filharmonie a divadla přinese úspory, propouštět se nebude - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 16. září 2024, svátek má Ludmila, venku je 13.8 °C

Radnice: Sloučení filharmonie a divadla přinese úspory, propouštět se nebude

Zprávy z regionu

6.9.2024

Autor: roc

Po červnovém rozhodnutí zastupitelstva o sloučení příspěvkových organizací Moravská filharmonie Olomouc a Moravské divadlo Olomouc pokračuje město v dalších krocích, které povedou ke vzniku nové kulturní instituce. Paralelně s běžícím výběrovým řízením na nové vedení připravuje rozpočet, který by měl přinést nejen úspory, ale především prostředky na další rozvoj. V souvislosti s restrukturalizací nepočítá zřizovatel ani s propouštěním zaměstnanců.

Foto: Jan Procházka

Zřizovací listina nové instituce, která vznikne k 1. lednu 2025 a ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie, garantuje zachování obou orchestrů i všech tří souborů divadla. Hlavním úkolem je nyní stabilizovat neuspokojivou finanční situaci. „Ekonomická soběstačnost obou organizací se v posledních letech pohybovala mezi 11 a 15 procenty, zbytek nákladů muselo být dotováno zřizovatelem nebo jinými dotacemi. Přitom zhruba tři čtvrtiny veškerých příjmů jdou v současné době na mzdové náklady a příspěvek města už nedokáže pokrýt ani tento výdaj,“ přiblížil náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák.

Právě zvýšení hospodárnosti, soběstačnosti a efektivity vynaložených financí bylo důvodem, proč se město po dlouhých debatách rozhodlo sloučit dvě instituce v jednu. „Už v tuto chvíli, při přípravě rozpočtu na příští rok, počítáme s tím, že by se díky společnému fungování obou organizací mohlo ušetřit bezmála 11 milionů korun, s nimiž instituce hospodařily v letošním roce v rámci prodlouženého čerpání příspěvku. Zároveň ale navrhujeme na druhé straně fakticky zvýšit investiční fond organizace o osm milionů korun, což by mělo vést především k dalšímu rozvoji,“ dodal náměstek Tichák.

S další optimalizací finanční situace by měla pomoci i dotace ministerstva kultury. „S ním se nám podařilo v uplynulých týdnech finálně dojednat, že v roce 2025 bude možno čerpat dotace v rámci programu podpory profesionálních divadel, orchestrů a sborů tak jako v roce letošním, tedy dvěma oddělenými žádostmi, což bude v tuto chvíli finančně výhodnější,“ doplnil náměstek Tichák.

Až do 20. září 2024 probíhá výběrové řízení na ředitele či ředitelku nové instituce. Komise, která bude z došlých přihlášek vybírat nejvhodnějšího kandidáta, bude sestavena z odborníků z oblasti divadla (ředitel Národního divadla Moravskoslezského Jiří Nekvasil), symfonické hudby (ředitel České filharmonie David Mareček) a řízení olomouckých příspěvkových organizací (ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková). Strategie rozvoje kultury města Olomouce bude v komisi zastoupena její hlavní autorkou Olgou Škochovou. Tato čtyři jména pak doplní tři političtí nominanti, dva za koalici a jeden za opozici. Přítomna bude i zástupkyně divadelních odborových organizací.

Město zároveň projednává organizační strukturu nové instituce. „Finální podobu, která bude realizována postupně v průběhu příštích let, samozřejmě bude řešit až její nové vedení. Zároveň mohu ujistit, že k 1. lednu 2025 nedojde ani k žádnému propouštění spojenému s restrukturalizací. Všechny tyto informace poskytujeme především proto, že odborové organizace Moravské filharmonie Olomouc veškeré kroky, které jsme podnikli, bojkotují, a to bez ohledu na to, zda je to pro zaměstnance výhodné, či nikoli. Tím dle mého názoru neplní svou základní funkci – chránit zájmy zaměstnanců,“ podotkl Viktor Tichák.

roc

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.
SLEVA 10% DO 19.9.2024.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz