UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Restaurant Pizza U Jana: když je v podniku milo, chutno a vlídno
18.6.2013
Autor: Adam Fritscher
Je sice tak trošku zastrčená a nepatří k největším, přesto o ní spousta lidí ví a ráda se sem vrací. Řeč je o útulné restauraci ve Farského ulici v Olomouci-Hodolanech. Restaurant Pizza U Jana, jak se tento příjemný podnik tituluje plným jménem, určitě stojí za návštěvu.
Klasických pizzerií je v Olomouci v současné době celá řada a z jejich nabídky si vybere snad každý z nás, do restaurace U Jana má však smysl zajít nejen kvůli proslulému slanému italskému koláči. I když pizz zde nabízejí přes třicet, od těch tradičních až po krajové speciality typu Loštické pizzy s nezbytným voňavým tvarůžkem na povrchu. U Jana však kuchyně láká i na jiné dobroty, především pak ze zdejší kamenné pece vytápěné dřevem. A pokud v panujícím horku nepřijde chuť třeba na lasagne či tortelliny právě vytažené z pece, zkuste studené obědové saláty - například ten zeleninový s krabím masem vypadá i chutná moc dobře.
A mimochodem, když už jsme u vedra, tahle restaurace disponuje velkou stinnou letní zahrádkou, navíc ukrytou v klidu jedné z bočních uliček bez obtěžujícího hluku automobilových kolon i procházejících davů náhodných kontrolorů obsahu vašeho talíře. Zkusil jsem nicméně alternativu a utekl před rozpáleným vzduchem do vnitřní části hospůdky. Bylo tam příjemně chladno a obsluze vůbec nevadilo, že zde nikdo další nebyl, takže musela chodit ze zahrádky do nitra podniku. Právě personál bych zařadil k dalším velkým kladům restaurantu U Jana. Možná jsem měl jen velké štěstí na aktuální směnu, ale obě mladé dámy, které se o mě staraly, byly velmi milé a ochotné. Příjemný úsměv byl samozřejmostí, ochota a nevtíravé chování také. Když jsem jen chvíli čekal s dopitou sklenicí, následovala sama od sebe omluva za (opravdu nepatrné) zdržení. Tak ještě jednou dodatečně, vážně se nic nestalo.
Stejně jako je inspirující zdejší jídelní lístek (zkuste krevetovou polévku, tedy pokud se vám mořské "potvory" neprotiví a libujete si v opravdu ostrých pokrmech), pozadu nezůstává ani jeho nápojový kolega. Coby kovaný pivař jsem zvolil točené plzeňské, které sice při stejné ceně nemělo úplně ten kouzelný říz jako stejný nápoj u Drápala, ale od pizzerie v tomto směru ani nelze očekávat totéž co od specializované pivnice. Italským pokrmům by jistě více slušelo víno, jehož tu mají výběr velmi solidní - italská i česká včetně archivních. Na své si přijdou také labužníci a snobové, kteří neváhají vytáhnout pěkných pár stovek za Chateau Neuf-Du-Pape ročník 95 nebo sekty proslulých značek Perrier Pommery a Cordon Rouge. Jinak jsou ale ceny U Jana na rozumné a přijatelné úrovni, pokud tedy nehledáte guláš za pětapadesát a k tomu kozla za osmnáct.
Restaurací a pizzerií je u nás opravdu požehnaně, i když termín ekonomická recese ze stránek novin a našich slovníků asi hned tak ještě nezmizí. I proto má smysl dobře vybírat, než své těžce vydělané peníze někde utratíte za gurmánský zážitek. V případě návštěvy Restaurantu Pizza U Jana byste toho ale litovat rozhodně neměli.
Adam Fritscherfritscher@olomouc.cz
PETARDA PRODUCTION a.s.
Katalog firem » Kultura a umění » Agentury, organizace
Full servis při realizaci společenských, kulturních a sportovních akcích. Postaráme se o námět, zpracujeme scénář i dramaturgii, zrealizujeme produkci a režii.

DNES
Dnešek: Burlesky, Jeníček a Mařenka i Flora
Tipy a názory
23.4.2025
Za kebabem přes Balkán až do Istanbulu: Olomouc zažije filmovou premiéru s atmosférou jako na cestách
LIGA ÚSPĚŠNÝCH #35
23.4.2025
Sigma Group vyrábí v Lutíně špičková čerpadla, bez nichž by se neobešly třeba jaderné elektrárny
Kultura
23.4.2025