Roman Paulus: Kdybych si měl vybrat, dám si vegetariánský burger - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 3. října 2024, svátek má Bohumil, venku je 10.3 °C

Roman Paulus: Kdybych si měl vybrat, dám si vegetariánský burger

Zprávy z regionu

DNES 09:22

Autor: Petr Hlávka

Od tohoto pátku až do neděle proběhne před Šantovkou Burger street festival, jedna z nejúspěšnějších gastro akcí, která se v Olomouci každoročně koná. Návštěvníci se vždy těší nejen na skvělé burgery, ale také na zábavný program. Gurmáni jistě ocení cooking show v režii špičkového šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten se nám v rozhovoru rozpovídal nejen o chystaném programu na pódiu, ale také o dobrotách, jenž bude mít na festivalu připravené svém stánku Bistro Paulus.

Foto: Šantovka

Romane, chystáš na sobotní Burger street festival cooking show? Na co se mohou návštěvníci případně těšit?

Ano, na závěr grilovací sezony ukážu návštěvníkům festivalu na pódiu nějaké vychytávky, jak vyladit chutě na maximum. Na dřevěném uhlí budu například připravovat filet lososa, hovězí steak a také grilovat salát. Cooking show musí být hlavně edukativní a inspirovat domácí kuchtíky, aby pak doma mohli nabídnout nějaké zajímavé zpestření rodině či návštěvě. Z tohoto vaření vzniknou pro návštěvníky také malé ochutnávky. Moc se na to těším.

Co nabídnete na stánku Bistra Paulus?

Jako vždy nemůže chybět oblíbený burger s trhaným masem a tvarůžkovým tatarákem. V nabídce budeme mít také burger s grilovaným jehněčím masem, marinovanou cuketou, ajvarem a mladým špenátem.

Jak má podle Tebe vypadat parádní burger?

V prvé řadě nesmí chybět vymazlená domácí houska, bez ní to nemá smysl. Často se dělá sladší brioškové těsto, ale zajímavé jsou i různé celozrnné nebo louhované bulky. To vše musí správně podtrhnout dobrá omáčka a hlavně kvalitní maso. Já osobně nejsem fanouškem překombinovanosti chutí, mám rád jednoduchost. Základem je, že musí být cítit dobré šťavnaté maso a zhruba čtyři až pět dalších surovin jako je zelenina, salát a podobně. Nesmí toho být moc.

Jaký je Tvůj nejoblíbenější?

Kdybych si měl vybrat, tak určitě nějaký vegetariánský burger. Maso ochutnávám často při práci, a proto když jdu do „burgrárny“, objednám si nejčastěji nějakou bezmasou verzi. Jsem vždy zvědavý, jak se s tím popasují. Líbí se mi vegeburgery připravované z fazolí, čočky nebo z červené řepy. Mám rád zajímavé nápady. Například na Srí lance jsme ochutnali opravdu speciální burger z jackfruitu, typického ovoce pro tu oblast. Když je tento plod zralý tak se to používá jako ovoce, a když ne tak jako zelenina. Burger z něj byl fantastický.

Chystáš burgery i v Bistru Paulus?

Určitě, v průběhu roku se v nabídce vždy objeví. Děláme celou paletu různých variant, kromě těch které jsem jmenoval je to třeba cheesburger s chilli majonézou či klasický hovězí. Díky tomu, že máme v bistru naše oblíbené vajíčko (pozn. speciální grill), je ta chuť opravdu skvělá. Máme vlastní recept i na bulky, takže si s tím opravdu vyhrajeme.

Petr Hlávka