Spojené divadlo a filharmonii povede David Gerneš, v konkurzu byli jen dva zájemci - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 23. října 2024, svátek má Teodor, venku je 8.3 °C

Spojené divadlo a filharmonii povede David Gerneš, v konkurzu byli jen dva zájemci

Zprávy z regionu

22.10.2024 aktualizováno 22.10.2024 15:48

roc

Rada města dnes na svém jednání rozhodla, že novým ředitelem sloučené instituce Moravské divadlo a Moravská filharmonie se stane dosavadní manažer procesu slučování a ředitel divadla David Gerneš. Radní tak přijali doporučení výběrové komise, která zasedla v pondělí 21. října. Zájemci se mohli hlásit od letošního června do září, nakonec komise vybírala ze dvou jmen. Nový ředitel nastoupí do funkce k 1. lednu 2025, kdy právě nová instituce vznikne.

V souvislosti se sloučením dvou stávajících příspěvkových organizací vyhlásilo město už 27. června výběrové řízení na ředitele či ředitelku nové kulturní instituce, která vznikne k 1. 1. 2025 a ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie. 

Předpoklady pro tuto funkci byly vysokoškolské vzdělání v oboru ekonomickém, právním nebo uměleckém, nejméně pět let praxe v řídící funkci, manažerské a organizační schopnosti, orientace v oboru a všeobecný kulturní přehled, občanská a morální bezúhonnost a aktivní znalost nejméně jednoho světového jazyka. „Hledali jsme také někoho, kdo zná principy fungování a financování příspěvkové organizace, orientuje se v oblasti dramatického umění, symfonické hudby, kultury obecně a veřejné správy a je schopen komunikovat s odbornou veřejností a s médii. Do 20. září, kdy byla uzávěrka přihlášek, se přihlásili dva uchazeči,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast kultury Viktor Tichák. 

Nad tím se pozastavují opoziční zastupitelé z koalice Spolu. "Když v roce 2009 město ve dvou kolech hledalo nového ředitele divadla, do výběrového řízení se tehdy přihlásilo 11 uchazečů. Když vybíralo posledního ředitele filharmonie, konkursu se účastnilo 7 zájemců,“ vzpomíná zastupitel a někdejší náměstek primátora Jan Holpuch a dodává: "Informace o tom, že právě uzavřeného konkursu se zúčastnili pouze dva uchazeči, jsou smutnou vizitkou zřizovatele a věcně příslušného náměstka Ticháka."

Výběrová komise, v níž zasedli dva členové koalice, jeden zástupce opozice, jeden zástupce odborových organizací divadla a čtyři odborníci z divadelní i hudební oblasti, zasedla 21. října. Ze dvou přihlášených vybrala stávajícího ředitele Moravského divadla Olomouc Davida Gerneše. „Doufali jsme, že zájemců se přihlásí víc, protože lhůta na přihlášky byla opravdu dlouhá. Přesto můžu konstatovat, že vybraný kandidát všechny požadavky splňuje a také jeho koncepce komisi zaujala. Rád bych také podotkl, že navzdory napadání ze strany odborové organizace filharmoniků nebo některých opozičních zastupitelů probíhalo výběrové řízení zcela otevřeně. Opozice měla v komisi svého zástupce, takže na celý proces dohlížela, odboráři filharmonie tuto možnost nevyužili, přestože jim byla nabídnuta,“ komentoval průběh řízení náměstek Tichák.  

V komisi opozici zastupoval bývalý primátor Olomouce Martin Novotný. Podle něj předložené koncepce uchazečů obsahem, rozsahem a hloubkou nesnesly srovnání s náročností, která byla při podobných konkursech uplatňována v minulosti. "Podle mého názoru byly naprosto nedostatečné z hlediska velikosti výzvy, která před budoucím ředitelem stojí," říká Novotný.
Nezájem o pozici ředitele sloučené organizace vyjádřený účastí pouhých dvou uchazečů je  podle něj alarmující. "Vlastně se ale není čemu divit. Nového ředitele rada vybrala v okamžiku, kdy jedna část slučované organizace vstoupila do stávkové pohotovosti a ve druhé organizuje zastupitelka koalice podpisové akce na podporu svého šéfa," doplňuje za opozici Dominika Kovaříková. Klub SPOLU pokládá slučování sloučení divadla a filharmonie od začátku za unáhlený a nepromyšlený krok. "Nebyl podložený věrohodnými daty o jakýchkoliv přínosech. Proto ho konzistentně nepodporujeme. Novému řediteli nicméně k jeho jmenování gratulujeme a přejeme jemu i oběma slučovaným institucím hodně úspěchů v jeho práci," doplňuje Markéta Záleská.

Ke sloučení obou kulturních institucí v jeden právní subjekt se zachováním dvou orchestrů přistoupilo vedení města jakožto zřizovatel z důvodu větší hospodárnosti a soběstačnosti, efektivity vynaložených financí a lepšího využití potenciálu obou stávajících institucí. Ekonomická soběstačnost obou firem se podle odborné analýzy, kterou si radnice nechala vypracovat, pohybuje mezi 11 a 15 procenty. Jedním z cílů transformace je využití zjištěného potenciálu obou institucí ke zvýšení tohoto procenta pomocí vlastních výnosů. 

Právě na to se chce zaměřit i nový ředitel kulturní instituce. „Chci divadlo a filharmonii vést s pokorou a respektem k historii obou institucí i s ohledem na jejich společnou budoucnost, soustředit se na další rozvoj jejich umělecké činnosti a udržení současné kvality a šíře kulturní nabídky. Primárním cílem bude stabilizovat situaci a poté začít nastavovat dlouhodobě udržitelný model financování,“ uvedl David Gerneš.