Tématem letošního Setkání Hanáků bude Hanácká svajba - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 28. září 2024, svátek má Václav (dnes je Den české státnosti), venku je 12.5 °C

Tématem letošního Setkání Hanáků bude Hanácká svajba

Zprávy z regionu

26.9.2024

Autor: red

Letošní Setkání Hanáků bude opět patřit k oslavám hanáckých tradic, písní, krojů a tanců. Už 15. ročník tohoto oblíbeného festivalu se uskuteční v sobotu 28. září v Příkazech a Nákle, přičemž tématem je "Hanácká svajba" – tradiční hanácký svatební obřad.

Foto: archiv Hanáckého folklorního spolku

Setkání Hanáků: Oslava Hanáckých tradic v Příkazech a Nákle

„Setkání Hanáků je jedinečnou příležitostí propojit stovky Hanáků a Hanaček z celého regionu. Letos se vracíme k Hanácké svajbě, její rekonstrukci dle pořadu oceněného na mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici v roce 2005. Tento obyčej nám připomíná hluboké rodinné a společenské hodnoty, které jsou na Hané dodnes pevně zakořeněny,“ řekl Jan Žůrek z pořádajícího Hanáckého folklorního spolku.

Na svatého Václava, hlavního patrona českého národa a české státnosti, se v obcích Příkazy a Náklo představí zhruba 600 členů národopisných tanečních a hudebních souborů v hanáckých krojích. „Touto krásnou akcí bude žít celá naše obec. Náves se promění v jedno velké pestrobarevné podium. Jsme na Hané, a kde jinde by se měla tato tradiční akce konat než právě u nás, kde se hanácky stále mluví a žije. Velmi se těšíme,“ uvedl starosta Příkaz Jaroslav Sívek.

Program festivalu začne v 08:30 vyhráváním dechových hudeb v ulicích Nákla a od 10 hodin pak bohoslužbou s lidovými zpěvy v tamním kostele sv. Jiří. Následně se krojovaný průvod vydá v 11:30 z Nákla směrem do Příkaz, kde ve 12:00 oficiálně odstartuje festival slavnostním zahájením a představením nového sborníku příspěvků z konference o lidové kultuře na Hané, která se konala v loňském roce v Hanáckém muzeu v přírodě. 

Hanácké muzeum v přírodě pak připraví přehlídku hanáckých souborů, v jeho areálu bude také uvedena nová publikace Hanácký svatební koláč autorky Bronislavy Millé, odbornice na hanácký kroj a své místo zde bude mít také krojová poradna. Součástí festivalu jsou každoročně i hanácké farmářské a řemeslné trhy, které nabídnou ukázky tradičních řemesel, jako je paličkování, keramika či výroba a zdobení kraslic. „Setkání Hanáků je pro nás nejen oslavou bohaté kulturní historie, ale také příležitostí ukázat krásu a sílu hanáckých tradic dalším generacím. Letos budeme mít možnost sdílet to nejlepší z naší minulosti a předat tyto hodnoty dál,“ dodal Petr Vodešil, vedoucí Hanáckého muzea v přírodě.

„Každou příležitost ukázat návštěvníkům živé tradice a krásu řemesel vnímáme jako možnost předávat část bohatého dědictví našich předků dalším generacím,“ uvedl Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě, jehož je od konce roku 2018 Hanácké muzeum v přírodě v Příkazích součástí.

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program, včetně vystoupení dětských souborů, přehlídky hanáckých krojů a koncertu Roberta Křesťana s kapelou Druhá tráva. Vstup na všechny akce je zdarma. Festival se koná za podpory Olomouckého kraje, ve spolupráci s obcemi Příkazy a Náklo.

Více informací naleznete na webu akce a na www.nmvp.cz