Tipy na víkend: Dny evropského dědictví, Chmelovy dožinkê, Včely i galavečer - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 16. září 2024, svátek má Ludmila, venku je 9.3 °C

Tipy na víkend: Dny evropského dědictví, Chmelovy dožinkê, Včely i galavečer

Tipy na víkend

6.9.2024

Marie Sotonová

Tento víkend je opět kulturně nabitý. V rámci Dnů evropského dědictví se vám otevřou olomoucké kulturní instituce, představí se vám různí umělci a poznat své město můžete formou komentovaných prohlídek a procházek. Vzdělávat se hravou formou můžete i v Pevnosti poznání a to konkrétně o včelstvu. Na fanoušky minipivovarů čeká festival Chmelovy dožinkê a svou divadelní sezónu zahájí Moravské divadlo i divadlo Tramtarie a pozadu nebude ani Divadlo na cucky, které představí sociologicky-komediální hry inspirovanou prostředím Šantovky.

Pátek

celý den / Dny evropského dědictví / Olomouc
10:00 / Představujeme H.A.C.K. klub / Knihovna města Olomouce
17:00 / Rooftop Fun #9: Dosty & Rocky / Telegraph
18:30 / Netopýří noc v Domu přírody / Sluňákov
20:00 / Zapomenuté světlo / Letní kino
20:00 / Manon Lescaut / Horní náměstí
20:30 / Buying myself back / Divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

Celý víkend se nese v duchu Dnů evropského dědictví. Dnes vás na Dolním náměstí čeká například Flerjarmark s výrobky místních tvůrců. Dětské knihkupectví Zlatá velryba oslaví své 5. narozeniny v rámci toho pořádá předčítání s herečkami z Moravského divadla. A ve 20 hodin můžete navštívit open-air představení Manon Lescaut opět v podání Moravského divadla.

Dále v rámci programu představí Knihovna města Olomouce nový zájmový kroužek pro mladé techniky a techničky od 10 let – H. A. C. K. klub. si  Zde si můžou vyzkoušet práci i zábavu s moderními technologiemi, jako jsou 3D tiskárny, 3D pera, virtuální realita, herní konzole, LEGO roboti a programování micro:bitů. 

Představení Buying myself back je výsledkem umělecké rezidence Pawła Bernadowskiego v Divadle na cucky a vzniklo ve spolupráci se studenty a Univerzitou Palackého v Olomouci. Vychází z experimentálního pozorování lidí v obchodním domu Šantovka. 

Sobota

celý den / Dny evropského dědictví / Olomouc
09:00 / Dřevěný den na Šargounu / Informační středisko CHKO Litovelské Pomoraví
10:00 / Děti potřebují podpořit včas / Vědecká knihovna
10:00 / Den pro zoologické zahrady / Zoo Olomouc
10:00 / Odpudiví nebo kouzelní / Pevnost poznánní
13:00 / Chmelovy dožinkê / Areál Amerika
15:00 / Téčko: OZI - Hlas pralesa / Telegraph
18:00 / Rakouská sezona: Kouzelná flétna (záznam opery) / Kino Metropol
19:00 / Kabaret Nahatý Shakespeare / Korunní pevnůstka
19:00 / Mark Ther: Videoart 1988–2004 / Telegraph
20:00 / Mrtvý muž / Letní kino
20:00 / Pink Floyd Forever / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V Pevnosti poznání můžete navštívit novou výstavu, která je věnována medu a jeho tvůrkyním. Dozvíte se něco o ochraně opylovačů nebo historii včelaření a toho, jak vypadají některé historické včelařské pomůcky. V kreativní dílně si budete moct vyrobit zvláčňující balzám na rty se včelím voskem a můžete také ochutnat sladké včelí produkty nebo si projít naučnou stezku Fascinující příběh medu, která bude ve formátu dvanácti ilustrovaných panelů v Pevnosti poznání umístěna až do konce září. 

Areál Amerika opět přivítá pivní festival Chmelovy dožinkê. Těšit se můžete na deset různých řemeslných pivovarů, dobré občerstvení v podobě makrel, pizzy z pece, korejského streetfoodu a bohatý program. O hudební doprovod se postarají Get Ready, Cimbálovka Primáš, El Chuppa a Johnny Čurbes. Kulturní zážitek doplní i listování Lukáše Hejlíka knihami Flouk a Líla a Než natáhnu brka. Chybět nebude ani program pro děti, které mají navíc vstup zdarma.

V rámci Dnů evropského dědictví se v Telegraphu uskuteční videoprojekce deseti krátkých filmů Marka Thera vzniklých do roku 2004. Sám autor je doplní krátkým komentářem a prostor bude i na společnou diskuzi.

Ostravská kapela Pink Floyd Forever vznikla v roce 2014 jako pocta britské skupině Pink Floyd. Jejich věrná téměř tříhodinová interpretace včetně videoprojekce uspokojí i ty největší fanoušky. Dnes si je můžete poslechnout v Bounty Rock Cafe od 20 hodin.

 

Neděle

celý den / Dny evropského dědictví / Olomouc
09:00 / Slavnostní zahájení sezony 2024/2025 / Moravské divadlo
10:00 / Návrat k tradici: tkaní v praxi / Červený kostel
10:00 / Odpudiví nebo kouzelní / Pevnost poznánní
13:00 / Den otevřených dveří Divadla Tramtarie / Divadlo Tramtarie
14:00 / Horka v historických filmech a fotografiích / Sluňákov
15:00 / Pohádka z budíku / Červený kostel
17:00 / Promenádní koncerty / Smetanovy sady
20:00 / Beetlejuice Beetlejuice / Kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle

Moravské divadlo zahajuje novou divadelní sezónu a při té příležitosti vám otevře své dveře. Přímo před divadlem se vám představí některé divadelní profese a uvidíte i ukázky z divadelních inscenací. Dále se dozvíte něco o plánovaném kreativně-edukačním centru, o Klubu mladého diváka ARTER nebo o divadelní půjčovně. Následovat bude panelová diskuze, kde vám zástupci souborů sdělí plány příští sezóny. Den bude završen galavečerem, kterým vás provede Lenka Kočišová a Jan Ťoupalík. Denní program je zdarma, ale na galavečer je nutné zakoupit vstupenky.

Viděli jste někdy tkalcovský stroj nebo jste s ním dokonce zkusili pracovat? Pokud ne, tak dnes máte jedinečnou možnost vyzkoušet si tkalcovské řemeslo pod vedením Renáty Jančo. Výsledkem bude unikátního textilní dílo, které si po skončení akce můžete prohlédnout ve VKOL, kde zůstane jako vzpomínka na Dny evropského dědictví roku 2024.

Tento víkend se s námi rozloučí letní promenádní koncerty ve Smetanových sadech. Posledním vystupujícím tohoto ročníku bude pop-swingová skupina Aliance.

Přejeme hezký víkend!

Autor článkuMarie Sotonovásotonova@olomouc.cz

Marie Sotonová