Tipy na víkend: Poděbradský Oktoberfest, řemeslný jarmark i Food Fest - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pátek 20. září 2024, svátek má Oleg, venku je 12.3 °C

Tipy na víkend: Poděbradský Oktoberfest, řemeslný jarmark i Food Fest

Tipy na víkend

DNES 00:01

Marie Sotonová

Doufáme, že jste minulý víkend přežili ve zdraví. Tento by měl být opět prosluněný a navíc přináší mnoho hezkých akcí, kterými si lze zpříjemnit den. Podívejte se, co jsme si připravili...:)

Pátek

17:00 / Rooftop Fun #10: BassElementz / Telegraph
17:30 / Vlny / Kino Metropol
18:00 / HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice / Zimní stadion
18:30 / Lea Vítková zve na... Setkání s českými velikány / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Přelet nad kukaččím hnízdem / Moravské divadlo
19.00 / Hazydecay & Genothype & The Pant / Bounty Rock Cafe
20:00 / Beetlejuice Beetlejuice / Kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle

Nadešel čas posledního Rooftop Fun. V pořadí desátý Rooftop přinese osvědčenou crew. Pojede se v rytmu liquid & deep drum&bassu s BassElementz. Akce začíná už v 17 hodin, takže si užijete ještě trochu světla, ale pomalé stmívání na postupně se rozsvěcující město vytvoří tu nejkouzelnější atmosféru. Akorát si nezapomeňte na později nějaký svršek, večer už začíná trochu přituhovat

Olomoučtí hokejisté svůj první extraligový zápas odstartovali poměrně nešťastně. Možná se jim bude dařit lépe doma, kdy na svém ledu uvítají Dynamo Pardubice, které v prvním zápase smetlo Kladno. Druhé kolo Tipsport Extraligy můžete sledovat od 18 hodin. Tento týden začíná kromě hokejové nejvyšší soutěže i ta basketbalová. Olomoučané se střetnou opět s Východočechy. Do Kooperativa NBL vstupují oba týmy s čistým štítem. Ligu basketbalisté Olomoucka zahájí zápasem s Beksou hned zítra, rovněž v 18 hodin.

V Moravském divadle můžete dnes vidět dramatické zpracování díla beatnického spisovatele Kena Keseyho. Hádáte správně, jedná se o populární román Vyhoďme ho z kola ven, které Moravské divadlo uvádí po vzoru Miloše Formana jako Přelet nad kukaččím hnízdem. Na Randala McMurphyho, který si chce v psychiatrické léčebně ulehčit výkon trestu, čeká vrchní sestra Ratchedová. Ta zde vládne krutovládou a spíš než léčbu připomínají její praktiky trýznění.

Sobota

07:00 / Selské trhy na olomoucké tržnici / Tržnice
08:30 / Bruslení veřejnosti / Zimní stadion
08:45 / Mykologická vycházka do zámeckého parku / Zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Vintage.Market.Olomouc / Letní kino
10:00 / Řemeslný jarmark / Vlastivědné muzeum
11:00 / Poděbradský oktoberfest / Poděbrady
11:00 / Food Fest vol.2 / Long story Short
15:00 / Téčko: FAMU dětem / Telegraph
15:00 / Prožij den baletky / Moravské divadlo 
18:30 / Otisky / Divadlo na cucky
19:00 / Amélie z Hejráku / Tramtarie
19:00 / Jubilejní pianothéka Richarda Pogody "80" / Kino Metropol
19:00 / Krtkova dobrodružství / Letní kino
20:00 / Nightwish revival / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota Neděle

Bruslící sezóna je opět tady! Vezměte doma brusle a vyrazte na Zimní stadion. Dnes i zítra můžete navštívit ledovou plochu v čase od 08:30 do 09:30. Vstupné činí 50 Kč a je jednotné. 

Řemeslný jarmark nabídne stánky s prodejem výrobků ze slámy, příze, dále proutěné košíky, řezbářské výrobky, rukodělnou kosmetiku, keramiku, šperky a spousta dalších. Některá řemesla jako je třeba paličkování uvidíte i v akci na místě. Ale není to pouze o prodeji. Na programu jsou i vystoupení folklorních souborů a cimbálová muzika. Také uvidíte skládání hanáckého svatebního koláče, což je bohužel nejedlé pečivo, jeho význam je spíše obřadní. Přípravy koláče zaberou až 70 hodin. Na místě se této pracné záležitosti ujme Bronislava Millá.

Food Fest vol.2 by neměl minout žádného milovníka gastronomie. V krásném prostředí Long Story Short se setkají restaurace, které se objevily v televizní show Pohlreichův souboj restaurací a některé i mimo ní. O hudební podkres se postarají Coconut DJ.

Na Poděbradech se koná již čtvrtý ročník Olomouckého Oktoberfestu. Pochutnat si zde můžete na klasických pochutinách jako jsou klobásy a německé pivní speciály. Pro autentičtější atmosféru zde vystoupí Duo harmonikářů z Olomouce s typickými Deutsche schlager a od 18:00 zahraje olomoucká kapela No Barriers. Zazní i jódlování? 

Téčko: FAMU dětem představí pásmo krátkých filmů, které pro nejmenší diváky natočili studenti FAMU. Roztomilý příběh o zvířecí lásce Medvědění, večerníčkově laděné Děti ze Všehovíc, objevitelské dobrodružství Nový druh, úsměvné Odpusť o dětské paličatosti, loutková Symfonie, vhled do představ a fantazií předškoláků Až vyrostu a dojemný příběh o ztrátě Pouštět draka.

Neděle

08:30 / Bruslení veřejnosti / Zimní stadion
11:00 / Poděbradský oktoberfest / Poděbrady
14:30 / Sugar / Moravské divadlo
15:30 / SK Sigma Olomouc vs. FK Dukla Praha / Andrův stadion
16:30 / Architektura v Trienále SEFO 2024 / Muzeum moderního umění
19:00 / Rakouská sezona: Antonín Dvořák, Franz Schubert / Konvikt

Pátek - Sobota - Neděle

Dva muzikanti na útěku, gangsteři a dámský pěvecký sbor s okouzlující zpěvačkou. Světoznámý muzikál Sugar, který vznikl na motivy scénáře k filmu Někdo to rád horké můžete vidět dnes v Moravském divadle od 14:30. 

Po třech týdnech se konečně fanoušci Sigmy dočkali dalšího domácího zápasu. Na Andrův stadion přijede dejvická Dukla Praha, která slaví návrat do nejvyšší soutěže. Minulou sezónou FNL se probojovala poměrně s přehledem i když Sigmě Olomouc B utekla jen o chloupek. Zápas začíná v 15:30.

V 16:30 můžete v Muzeu umění vidět výstavu architektury. Touto výstavou bude ukončena architektonická část Trienále SEFO 2024. Uvidíte výběr z prací studentů šesti architektonických ateliérů. Akcí vás provede kurátorka Martina Mertová, která představí i roli architektury v celé výstavní přehlídce středoevropského umění.

Druhý koncert letošního Podzimního festivalu duchovní hudby se věnuje Rakouské sezóně. Zazní Klavírní trio č. f-moll, op.65 od Antonína Dvořáka a také Klavírní trio Es-dur, op. 100
od Franze Schuberta. Skladby přednese Eggner Trio Wien. Koncert začíná v 19 hodin v prostorách jezuitského Konviktu.

Přejeme hezký den!

Autor článkuMarie Sotonovásotonova@olomouc.cz

Marie Sotonová