Tipy na víkend: Svět kostek, Labutí jezero a Don Juan v New Yorku - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pátek 18. října 2024, svátek má Lukáš, venku je 10.5 °C

Tipy na víkend: Svět kostek, Labutí jezero a Don Juan v New Yorku

Tipy na víkend

DNES 00:01

Marie Sotonová

O víkendu můžete na výstavu LEGA, na divadelní premiéry či zajímavé workshopy. Podívejte, co se v Olomouci děje tentokrát :)

Pátek

14:00 / Slavnosti keramiky Olomouc / Galerie Šantovka
18:00 / HC Olomouc - HC Energie Karlovy Vary / Zimní stadion
18:00 / Cena Václava Buriana za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu / Central
19:00 / Labutí jezero / Moravské divadlo
19:00 / Don Juan v New Yorku / Divadlo Tramtarie
19:00 / Prachy!!! / Kino Metropol
20:00 / B-Side Band / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Hokejisté Olomouce hostí Energii Karlovy Vary. Moře se poslední zápas proti Rytířům Kladno příliš nevydařil a inkasovala hned sedm gólů. Podobně na tom byla i Energie, která podlehla Hradci Králové 5:1. Začátek utkání 12. kola hokejové extraligy je v 18 hodin. 

Dnes uvede Moravské divadlo první baletní premiéru Labutí jezero. Příběh vypráví o princi Siegfriedovi a princezně Odettě zakleté do podoby Labutě. Kletbu, kterou na princeznu ze msty uvrhl čaroděj Rudovous, dokáže zlomit pouze oddaná láska. Inscenace má několik možných konců. V tomto případě tvůrci sáhli po tom romantickém. Baletní klasika se do Moravského divadla vrací po 12 letech. O choreografii se postaral Paul Adam Chalmer.

Prachy!!! ovlivní večer jinak poklidně žijícímu páru. Henry má narozeniny a míří domů, kde na něj čeká oslava. Něco ho však ale zpozdí. Omylem v metru sáhl po cizím kufříku, který je doslova narvaný penězma. Když dorazí domů, rozhodnou se společně s manželkou Joan, že si úlovek ponechají a utečou. Jenže se jim mezitím začnou hrnout hosté do dveří a k tomu se přidá i nečekaná návštěva policistů. Komedii s Ondřejem Vetchým v hlavní roli můžete vidět v kině Metropol od 19 hodin.

V Bounty Rock Cafe vystoupí ve 20 hodin B-side Band v čele s Josefem Buchtou. Svým hudebním bigband stylem se jim daří prosadit na velkých pódiích festivalů jako je Colours of Ostrava, Metronome nebo Rock for people, ale ukázali se i na klasičtějších akcích jako Smetanova Litomyšl či MHF Český Krumlov. 

Sobota

07:00 / Selské trhy na olomoucké tržnic / Tržnice
08:30 / Bruslení veřejnosti / Zimní stadion
09:00 / Svět kostek / Výstaviště Flora
09:30 / Speciální dětské prohlídky na hradě Šternberk / Hrad Šternberk
09:30 / Slavnosti keramiky Olomouc / Galerie Šantovka
10:00 / Poznejte zblízka divadelní profesi: dirigent / Moravské divadlo
10:00 / Jak se promptuje dokumentární film? / Muzeum moderního umění
10:00 / Vintage.Market.Olomouc / Letní kino
14:00 / Halloween s Rainbow Hight / OC Haná
15:00 / Téčko: Život k sežrání / Telegraph
15:30 / Ferda Mravenec / Kino Metropol
18:00 / BK Olomoucko - SK Slavia Praha / Čajkaréna
19:00 / Labutí jezero / Moravské divadlo
19:00 / Giacomo Puccini: Messa di Gloria / Katedrála sv. Václava
20:00 / Progres 2 / Bounty Rock Cafe
20:00 / Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Kino Metropol
20:00 / Jan Spálený & ASPM / Jazz Tibet Club

Pátek - Sobota - Neděle

Návštěvníky výstavy Svět kostek čeká obří Bradavický hrad z příběhů Harryho Pottera, miliony kostek LEGO® nebo největší „kuličkodráha“ – Great Ball Contraption – zapsaná v Guinnessově knize rekordů. Kromě toho budou k vidění miniatury slavných staveb a portréty známých osobností. Více o expozici si můžete přečíst v tomto článku.

Na hradě Šternberk můžete navštívit další specializovanou prohlídku. Tentokrát se bude týkat dětí, takže ideálně sem vzít i ty své. Dozvíte se vše o tom, jaké měly děti na hradě postavení, jak byly vzdělávané, jak byly oblékané nebo jaké měly hračky. Součástí budou i kreativní dílničky a můžete si zapůjčit i dobový kostým. Doporučujeme udělat si rezervaci.

Dopoledne si udělejte procházku do Letního kina na Vintage Market Olomouc. Najdete zde retro i nové designové kousky. Pořiďte si něco pěkného na sebe, šperky nebo dekorace do bytu. Na místě bude i osvěžující občerstvení. Stánky zde budou až do 17 hodin, ale přijďte včas, ať si můžete ulovit ty nej kousky.

Pro děti je v OC HANÁ připravena Halloweenská párty s Rainbow High. Ve food zóně bude animátorský program s tanečními workshopy, soutěžemi nebo fotokoutkem, do kterého dětem můžete nechat udělat účes ve stylu Rainbow High. Přijďte si užít zábavu od 14 do 17 hodin. Vstup na akci je zdarma.

Basketbalisté Olomoucka se postaví proti hráčům Slavie Praha. Zápas 8. kola NBL Kooperativa ligy začíná v 18 hodin v Čajkaréně.

Závěrečný koncert Podzimního festivalu duchovní hudby připomene sté výročí italského skladatele Giacoma Pucciniho uvedením jeho díla Messa di Gloria. Vystoupí sólisté Peter Berger, Martin Gurbaľ, Český filharmonický sbor Brno a Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, diriguje Paolo Gatto. Koncert si můžete poslechnout v dómu sv. Václava od 19 hodin nebo v přímém přenosu na TV NOE. 

Neděle

09:00 / Svět kostek / Výstaviště Flora
10:00 / Štístko a Poupěnka: Pojď si hrát! / Kino Metropol
10:00 / Bruslení veřejnosti / Zimní stadion
14:30 / Fantastické divadlo / Moravské divadlo
15:00 / Pianothéka v Šantovce / Galerie Šantovka
16:00 / Loutky bez hranic: Baba Jaga a Meč moci nejmocnější / Central
17:00 / Královská opera: Figarova svatba / Kino Metropol
18:00 / Na vlnách Petra Spáleného / Reduta
18:30 / Pravidla úklidu / divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

Tuto neděli se na Zimním stadionu opět koná veřejné bruslení. Ledovou plochu můžete využít hned ve dvou časech. Ráno od 10:00 do 11:00 a odpoledne od 16:00 do 17:00. Cena je jednotná 50 Kč. Nezapomeňte si vlastní brusle :).

Laskavá komedie Fantastické divadlo je dílem izraelského dramatika Gura Korena. „Hlavními hrdiny celého příběhu jsou tělesně a mentálně postižení členové amatérské divadelní skupiny s názvem Fantastické divadlo, jež pro své nekalé potřeby využije rodinka nepříliš šikovných drogových dealerů, která se jejich prostřednictvím rozhodne propašovat do Makedonie několik kilogramů kokainu.“ Pro Moravské divadlo režírovala hru Tereza Říhová. V rámci tohoto představení můžete využít hlídaní dětí v centru Olivy a užít si tak trochu času pro sebe.

Pokud hledáte naopak program s dětmi, tak můžete od 16 hodin na loutkovou pohádku Baba Jaga a Meč moci nejmocnější do kina Central. Představení je na motivy ruských lidových pohádek.

V Redutě bude vzdána pocta Petru Spálenému, který letos slaví 80. narozeniny. Jeho nejznámější písně jako Plakalo baby, Obyčejný muž nebo Až mě andělé přednese Ladislav Dobeš s kapelou Petr Spálený Tribute.

Přejeme hezký víkend!

Autor článkuMarie Sotonovásotonova@olomouc.cz

Marie Sotonová