Tipy na víkend: Zahájení Prix Bohemia Radio, Tvarůžkové hody i TEFF24 - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 12. října 2024, svátek má Marcel, venku je 8.6 °C

Tipy na víkend: Zahájení Prix Bohemia Radio, Tvarůžkové hody i TEFF24

Tipy na víkend

11.10.2024

Marie Sotonová

Kam zajít o víkendu? Filmový festival, koncerty, jídlo i zajímavá sportovní utkání... stačí si jen vybrat :)

Pátek

15:00 / Odpoledne s pletením / Vědecká knihovna
18:00 / HC Olomouc - HC Oceláři Třinec / zimní stadion
18:00 / TEFF24: Komentovaná prohlídka výstavy Jakea Chapmana / Telegraph
18:30 / Lea Vítková zve na... Tango bez hranic / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Brouk v hlavě / Moravské divadlo
20:00 / TEFF24: Kabinet doktora Caligariho + Marek Holan / Telegraph
20:00 / Zuby nehty / Jazz Tibet Club
20:00 / Substance / Kino Metropol
22:00 / TEFF24: Ghost in the Shell / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

HC Olomouc se dnes utká s HC Oceláři Třinec. Třinec byl samozřejmě vítězem minulé sezóny nejvyšší hokejové soutěže. Tento rok se mu nějak nedaří urvat body hned v základním časovém nastavení a selhává tak v prodloužení či dokonce při nájezdech. Olomouc nicméně čeká zajímavý a jistě náročný zápas, který můžete sledovat od 18 hodin na Zimním stadiou.

O víkendu stále probíhá Telegraph Film Festival. Můžete si zakoupit festival pass, ale i vstupenky na jednotlivé filmy a další program. Součástí bude jako vždy komentovaná prohlídka aktuální výstavy Telegraph Gallery Flotsam & Jetsam britského umělce Jakea Chapmana. Výstavou provede umělec Dante Daniel Hartl, který se tvorbou autora výstavy a také dua Chapman Brothers inspiruje. Komentovaná výstava se završí workshopem na pomezí happeningu.

Brouk v hlavě  z pera Georgese Feydeaua je nepochybně šperkem francouzské divadelní komedie. Děj se odehrává v hodinovém hotýlku U galantní kočičky, kdy se paní Chambsboisy snaží ověřit věrnost svého dokonalého manžela. Celou situaci ovšem zkomplikuje podobně vzhlížející sluha Bouton, koktající bratranec Kamil a mnoho dalších omylů a nedorozumění. Pobavte se od 19 hodin v Moravském divadle.

Sobota

07:00 / Selské trhy na olomoucké tržnici / Tržnice
08:00 / Horecký bazárek podzim 2024 / Horka nad Moravou
10:00 / Olomouc archeologická: 8. část / Kostel Panny Marie Sněžné
10:00 / Kafe a bochte pro Hospic / Galerie Šantovka
11:00 / Tvarůžkové hody / Poděbrady Olomouc
13:00 / Podzim na zámku v Čechách pod Kosířem / Čechy pod Kosířem
14:00 / Show s Tarym v Olomouc CITY / Olomouc CITY
15:00 / TEFF24: Workshopy pro děti a dospělé - Město budoucnosti / telegraph
16:00 / Ad Matrem / Moravské divadlo
18:00 / BK Olomoucko - Sršni Photomate Písek / Čajkaréna
18:00 / TEFF24: Panelová debata - Město budoucnosti / Telegraph
20:00 / Calibos: Oslava 35-ti let zrodu skupiny / Bounty Rock Cafe
20:00 / TEFF24: Architektura ČSSR (58-89) / Telegraph
20:00 / Rakouská sezona: Amadeus (35 mm) / Kino Metropol
20:00 / "Songs" - Imogen Ryall & Emil Viklický, feat. Julian Nicholas / Jazz Tibet Club

Pátek - Sobota - Neděle

Speciální gastro hody na Poděbradech pokračují, tentokrát se jedná o hody tvarůžkové. Návštěvníci se mohou těšit na studené i teplé varianty tvarůžkových dobrot, speciální ležák ve spolupráci s pivovarem TVARG i na možnost zakoupit jejich tvargle také domů. Voňavé dobroty si můžete vychutnat v sobotu i v neděli od 11 hodin.

Zámek Čechy pod Kosířem si připravil speciální podzimní program se zvířátky. Uvidíte práci s dravci a ukázku jejich letů a dozvíte se něco i o netopýrech. Zámek navíc budou zdobit podzimní dekorace. 

Populární a oblíbený youtuber a parkourista TARY se vrací do Olomouc CITY, a přináší s sebou odpoledne plné akce a adrenalinu. Čekají Vás ukázky parkouru přímo od Taryho, doplněné vystoupením profesionálních instruktorů z Jump Family Olomouc. Přijďte si užít odpoledne plné pohybu. Na místě bude i autogramiáda.

Inscenace Ad Matrem se opírá o nejznámější dílo Henryka Góreckého Symfonii žalostných písní. Vyprávění o matčině strachu ze ztráty dítěte je volně inspirováno skutečnými události z českého pohraničí. Našimi hrdiny je rodina, která se vydala na procházku do lesa. Z rodinné idylky se vlivem smrákání a paniky stane horor, když se jim zatoulá tříletý chlapec. Na představení spoluúčinkuje i orchestr Moravského divadla, který dodává hře ideální atmosféru.

BK Olomoucko se dnes utká se Sršni Písek. Poté, co se v minulé sezóně coby nováčci dokázali Sršni udržet v nejvyšší soutěži, nastoupil tentokrát opravdu silný tým se stabilním zázemím. Ale i v této sezóně vidíme na soupisce především mladé hráče kolem dvaceti let, kteří mají chuť hrát. Vyhráli všech šest dosavadních zápasů a zatím tak nebyli poraženi. Zápas můžete sledovat od 18 hodin.

Neděle

08:00 / Aquatera Olomouc / Výstaviště Olomouc
09:00 / Dobrodružství se záchranáři / Moravské divadlo
10:00 / Prix Bohemia Radio 2024 - 1. den / Olomouc
10:30 / Kouzelný koncert / Reduta
11:00 / Tvarůžkové hody / Poděbrady
14:00 / Český rozhlas v Šantovce / Galerie Šantovka
15:00 / Trienále SEFO 2024: Momenty / Muzeum moderního umění
17:00 / Dokonalá svatba / Moravské divadlo
19:00 / Sorkočević, Kuljerić, Dvořák, Bizet, Stradella, Schubert / Kostel sv. Mořice

Pátek - Sobota - Neděle

Opět můžete navštívit Aquateru, pravidelnou chovatelskou burzou pro širokou veřejnost. Na své si zde přijdou obdivovatelé akvaristiky, teraristiky, naleznete zde i drobné savce, krmiva, terária, literaturu a dekorace. Dárek z výletu koupíte i svým chlupatým čtyřnohým miláčkům kočkám a psům. Nechybí ani akvarijní a pokojové rostliny, kaktusy nebo orchideje.

Dobrodružství se záchranáři je program určený dětem, na jehož realizaci se Moravské divadlo propojilo se záchranáři. Děti absolvují zábavný divadelně laděný workshop, při kterým budou procházet příběhem, kdy se dítě ztratí v lese a na cestě ho čekají různě nástrahy. Při hře se malý účastníci efektivně a zábavně naučí základy první pomoci a jiné užitečné dovednosti.

Dnešním dnem začíná festival Prix Bohemia Radio. Na náměstí opět budete moct navštívit kavárnu POTMĚ a vyzkoušíte si spoléhat se na jiné smysly, než je zrak. V Šantovce se budete moct seznámit s jednotlivými stanicemi Českého rozhlasu. Dalším z bodů programu je speciál Host Lucie Výborné – ta bude mít tentokrát hostů hned několik. O svých zkušenostech s rozhlasem se s vámi podělí Jan Pokorný, Tereza Kostková, Ondřej Cihlář, Dagmar Misařová nebo Pavel Horváth. Více k programu naleznete na stránkách →

Hostem Podzimního festivalu duchovní hudby je letos Dubrovnický symfonický orchestr se sólistkou mezzosopranistkou (Dubravka Šeparovič Musovič). Od 19 hodin v kostele sv. Mořice zazní chorvatská duchovní tvorba, ale i Dvořák, Bizet, Stradella, Schubert. Více o spolupráci najdete v tomto článku.

Přejeme hezký víkend!

Autor článkuMarie Sotonovásotonova@olomouc.cz

Marie Sotonová