Tipy na prodloužený víkend: Duchové a strašidelná zábava, konec hradní sezóny a filmové novinky - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 26. října 2024, svátek má Erik, venku je 11.7 °C

Tipy na prodloužený víkend: Duchové a strašidelná zábava, konec hradní sezóny a filmové novinky

Tipy na víkend

25.10.2024

Marie Sotonová

Pokud se nechystáte vyrazit někam pryč na prodloužený víkend, máme pro vás mnoho zábavy i tady v Olomouci. Ať už slavíte Dušičky, Halloween nebo něco jiného, tento víkend se to strašidelnými akcemi jen hemží!

Pátek

09:00 / Pevnost duchů / Pevnost poznání
17:00 / Trienále SEFO 2024: Momenty / Muzeum moderního umění
17:30 / Výjimečný stav / Kino Metropol
18:00 / HC Olomouc - BK Mladá Boleslav / Zimní stadion
19:00 / Olivy / Muzeum moderního umění
20:00 / Aleš Brichta Project / Bounty Rock Cafe
20:00 / Substance / Kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Pevnost poznání se v pátek a sobotu promění na Pevnost duchů. Na návštěvníky čekají kromě strašidelné výzdoby i vědecké workshopy a kouzlení s LED světly. Dále odhalíte se zoologem a antropologem Evženem Tošenovským, co stojí za mýty o hejkalech, vlkodlacích nebo bludičkách. Součástí budou i ukázky živých zvířat, které stály u zrodu těchto představ. Chybět nebude ani stezka odvahy a další zábavný animátorský program.

Ve čtrnáctém kole hokejové extraligy čeká Moru první odveta. Tentokrát to bude doma na Plechárně, kam přijedou hokejisté z Mladé Boleslavi. V prvním kole Bruslaři zvítězili nad Olomoucí 4:2. Momentálně se v tabulce drží na bramborové čtvrté pozici. Budou dnes Kohouti lépe připraveni? Sledujte zápas od 18 hodin.

Po pauze vás opět pobaví svou improvizací Olivy. Přijďte se od 19 hodin zapojit do jejich show a vytvářejte s nimi unikátní příběhy.

V Bounty Rock Cafe dnes vystoupí legenda české rockové hudby Aleš Brichta se svou kapelou Aleš Brichta Project. Společně vydaly již dvě desky se zvučným názvem Údolí sviní a Anebo taky datel. Pokud preferujete místa k sezení, přijďte raději dříve, rezervace není možná.

Sobota

07:00 / Selské trhy na olomoucké tržnici / Tržnice
09:00 / SOKOLNICKÉ LOVY – Slavnostní ukončení sezóny / Hrad Sovinec
09:00 / Večer duchů / Zoo Olomouc
10:00 / Pevnost duchů / Pevnosti poznání
11:00 / Dýňování a halloweenská stezka / Poděbrady
15:00 / Aladin (1992) / Kino Metropol
17:30 / Život k sežrání / Kino Metropol
18:00 / BK Olomoucko - GBA Fruko-Schulz Jindřichův Hradec / Čajkaréna
19:00 / Liška B. / Moravské divadlo
19:00 / SK Sigma Olomouc vs. FK Jablonec / Andrův stadion
19:30 / Megalopolis / Kino Metropol
20:00 / Michal Prokop Trio / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Od 26. až do 28. října bude na hradě Sovinec probíhat speciální akce k slavnostnímu zakončení návštěvní sezóny. Tématem budou sokolnické lovy. Těšit se tedy můžete na výcvik a příletovou poslušnost nebo sokolnické ukázky lovu atrapy kořisti. Kromě dravého ptactva uvidíte i šermířské turnaje, loutkové pohádky s divadlem Z KUFRU či ukázky kovářského řemesla. Program bude vždy od 9 do 17 hodin.

V sobotu a v neděli se na Zimním stadionu opět koná veřejné bruslení. Oba dva dny bude možnost navštívit ledovou plochu hned ve dvou časech. Ráno to bude od 08:15 do 09:15 a odpoledne v sobotu od 19:00 do 20:00 a v neděli od 18:30 do 19:30. Cena je jednotná 50 Kč. 

Přijďte se bát do zoo Olomouc na Večer duchů! Od 14 do 21 hodin na vás čeká strašidelný program s děsivou výzdobou a kostýmy. Projděte si stezku hrůzy, zúčastněte se hrůzostrašných her a soutěží a užijte si den s rodinou. Vyšňořená strašidla se budou moci ucházet o výhru ve volbě miss děs. Pro riskující bude otevřené strašidelné casino s možností hodit si v kostky nebo zahrát jinou hru s obludou. Určitě nevynechejte také skvělou ohňovou show v podání souboru Plameňáci Olomouc.

Od 26. do 30. října se v kině Metropol promítají klasické Disneyho pohádky s oblíbenými princeznami. Dnes můžete vidět Aladina (1992), zítra Krásku a zvíře (1991) a v pondělí Rebelku (2012).

BK Olomoucko se po dvou letech setká s týmem z Jindřichova Hradce. Pro letošní nováčky byl dosavadní průběh sezóny poměrně smutný. Svou první výhru skórovali až v minulém kole, kdy jistě pomohla i pozdní posila týmu. Do kádru se přidal David Pekárek, který poslední tři sezóny působil v Pardubicích. Druhým nově příchozím je americký basketbalista Malik Pope, pro kterého je to v Kooperativa NBL debut. Utkání začíná v 18 hodin.

Neděle

09:00 / SOKOLNICKÉ LOVY – Slavnostní ukončení sezóny / Hrad Sovinec
09:00 / Krajina pohádek / Olomouc CITY
10:00 / O princezně fotbalistce první / Divadlo Tramtarie
11:00 / Dýňování a halloweenská stezka / Poděbrady
14:00 / Rakouské stopy v Olomouci / Horní náměstí
14:00 / Halloween párty a dlabání dýní / galerie Moritz
15:00 / Kráska a zvíře (1991) / Kino Metropol
16:00 / Natěrač / Moravské divadlo
17:00 / Velký pán / Kino Metropol
19:00 / Na Větrné hůrce / Divadlo Tramtarie
20:00 / Silné reči: Konečně spolu v Olomouci / Kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Dnešním dnem začíná v Olomouc CITY výstava Krajina pohádek. Prohlédněte si třeba domeček, ve kterém žila Karkulčina babička nebo jak vypadala Sněhurka a její trpaslíci a co Perníková chaloupka? Byla ježibaba opravdu tak zlá a mstivá nebo děti byly jen hamižné a drzé? To se dozvíte na výstavě, která potrvá až do 16. listopadu. Vstupné je zdarma.

V galerii Moritz na vás čeká hromada halloweenské zábavy. Můžete si vydlabat vlastní dýni, ozdobit se třpytivým tetováním a pro děti je připraven karneval, kde se můžou obléct za své oblíbené hrdiny. Na místě bude také půjčovna kostýmů a fotokoutek.

Animovaný film Velký pán navazuje na oceňovaný první snímek s titulem Malý pán. „V navazujícím filmu se hlavní hrdina raduje ze společenského života v lesní vesnici, s Majolenkou provozuje lesní kiosek a s kamarády má kapelu. Idylu naruší až zpráva o podivných jeleňácích, ohrožujících obyvatele lesa. A podezření budí i podivínský ochranitel doktor Zetek, distribuující po lese televize. Obyvatele vesnice postupně ovládá strach, les se hemží roboty a kiosek zeje prázdnotou. Malý pán se tak opět musí vydat na cestu, aby zachránil svou milovanou Majolenku, své přátele a vlastně i svůj domov.“ Projekce začíná v 17 hodin v kině Metropol.

Do Moravského divadla můžete od 16 hodin na odlehčenou komedii Natěrač ve které nechybí klasický milostný trojúhelník. Pokud máte chuť na nějaký vážnější kousek, tak v divadle Tramtarie od 19 hodin hrají divadelní adaptaci slavného románu Emily Brontëové – Na větrné hůrce. Temná láska, která se mění v silnou nenávist.

Pondělí

09:00 / SOKOLNICKÉ LOVY – Slavnostní ukončení sezóny / Hrad Sovinec
10:00 / Ukončení hlavní návštěvnické sezóny na hradě Šternberk / Hrad Šternberk
15:00 / Rebelka (2012) / Kino Metropol
16:00 / Zoo světel / Zoo Olomouc
18:00 / Ještě nejsem, kým chci být / Kino Metropol
18:30 / Tragédi / Divadlo na cucky
19:00 / Sluha dvou pánů / Moravské divadlo
19:00 / Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen / Divadlo Tramtarie
20:00 / Ema a smrtihlav / Telegraph
20:00 / Rok vdovy / Kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Návštěvní sezóna se bude slavnostně zakončovat i na hradě Šternberk. V jedinečném prostoru bývalé šatlavy se dozvíte zajímavosti o útrpném právu. David Křižan vás seznámí s jeho historií a zábavnou formou vysvětlí způsoby vymáhání spravedlnosti v dobách minulých, jak se který přečin trestal a chybět nebudou ukázky mučících nástrojů. První prohlídka začíná v 10 a poslední v 15 hodin.

Zoo Olomouc se rozzáří všemožnými světýlky. Na večerní prohlídku s sebou vezměte lampiony nebo svítící náramky a užijte si tak ještě více nasvícenou zoo se speciálními instalacemi. Doprovodný program bude formou speciálních komentovaných prohlídek např. v pavilonu žiraf či šelem.

V kině Metropol dnes můžete shlédnout hned dva české očekávané filmy. Prvním je silný dokument o fotografce Libuši Jarcovjákové – Ještě nejsem, kým chci být. „Libuše Jarcovjáková je legenda světové fotografie a nespoutaná žena, která se vzepřela všem konvencím. Její život je mozaikou fascinujících setkání a divokých příběhů – od drsného undergroundu komunistického Československa, přes exkluzivní focení pro módní špičky v Tokiu, až po dramatický útěk do západního Berlína, kde byla svědkem pádu Železné opony. Z tisíců analogových fotografií a stránek osobních deníků vznikl v režii Kláry Tasovské formálně jedinečný dokument, který nadchl publikum na festivalu Berlinale.“

Druhým snímkem je Rok vdovy, který je inspirován deníky Zuzany Pokorné, která píše o odvaze a síle začít znovu po ztrátě životního partnera. Ve filmu ji bravurně ztvárnila Pavla Beretová.

Užijte si prodloužený víkend!

Autor článkuMarie Sotonovásotonova@olomouc.cz

Marie Sotonová