Kraji bude vládnout ANO a SPD, občanští demokraté jdou do opozice - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 28. září 2024, svátek má Václav (dnes je Den české státnosti), venku je 12.5 °C

Kraji bude vládnout ANO a SPD, občanští demokraté jdou do opozice

VOLBY

27.9.2024 aktualizováno 27.9.2024 21:33

Autor: Jan Procházka

Příští čtyři roky bude Olomouckému kraji s největší pravděpodobností vládnout koalice složená z hnutí ANO 2011 a SPD. V 55členném zastupitelstvu získá pohodlnou většinu 31 křesel. Hejtmanem se stane po čtyřech letech v opozici opět Ladislav Okleštěk. Ten původně plánoval trojkoalici i s občanskými demokraty, ti se ale na takové vládě odmítli podílet.

Lídr hnutí ANO v Olomouckém kraji Ladislav Okleštěk.

Foto: Jan Procházka

Krajská koalice hnutí ANO a SPD. To je pravděpodobně výsledek necelého týdne povolebních vyjednávání. Hnutí ANO ho oznámí v sobotu na tiskovém brífinku, který svolalo do Prostějova, do té doby nechtělo situaci komentovat. Zatím není jasné, jak bude vypadat personální složení koalice a jak si mezi sebou babišovci a okamurovci rozdělí jednotlivé gesce. Jisté ale je, že hejtmanem se po čtyřech letech v opozici stane znovu Ladislav Okleštěk. Ve hře je stále ještě i možnost, že koalici doplní i komunisté. Podle kuloárů to ale není moc pravděpodobné.

Krajské volby dopadly pro ANO mimořádně příznivě. Vysoký počet křesel z něj protentokrát učinil jednoznačného vítěze; možnost ho obejít, jako se to stalo před čtyřmi roky, tentokrát prakticky neexistovala. Ladislav Okleštěk ale k většině potřebuje koaličního partnera, je to ale on, kdo si nyní může diktovat podmínky. "Bude to některá ze stran, které budou mít nejbližší průnik s naším programem," odpověděl bezprostředně po volbách na otázku, koho přizve ke spolupráci. A logicky se nabízela ODS, se kterou už vládl v letech 2016 až 2020. Jenomže právě občanští demokraté se před čtyřmi roky spojili do široké koalice s Piráty, STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Stranou Zelených a ProOlomouc. Vítězné hnutí ANO tak skončilo v opozici, zatímco ODS pokračovala ve vládnutí další čtyři roky.

Nyní sice Ladislav Okleštěk pozval ODS k účasti v koalici a přestože mu k většině stačil pouze jeden partner, podle kuloárních informací od začátku trval na tom, že součástí krajské vlády bude i SPD. Muselo mu být jasné, že ODS na takovou nabídku nepřistoupí. To ostatně dnes potvrdil i uvedl lídr kandidátky Dalibor Horák: "Představitelé hnutí ANO nám nabídli účast na tříčlenné koalici ve složení ANO-ODS-SPD. Tuto nabídku jsme jasně odmítli, což jednohlasně potvrdila i Regionální rada ODS v Olomouckém kraji. Nemůžeme vyměnit naše principy za účast v krajské koalici, a proto budeme nadále bojovat za náš kraj z opozičních lavic."

V pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu kromě zmiňovaných uskupení zasedne ještě STAN, komunisté a koalice Spojenci, kterou tvoří lidovci, TOP 09 a Zelení.

Termín ustavujícího zastupitelstva, po kterém se nová krajská rada ujme funkcí, zatím nebyl stanoven. Obvykle se ale koná začátkem listopadu.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

VIA ULTIMA

Katalog firem » Služby » Pohřební služby

VIA ULTIMA pohřební služba, zajistí pohřby Vašich blízkých dle Vašeho přání a představ. * pohřby do hrobů a hrobek * pohřby žehem s obřadem i bez * převozy zesnulých...