Uzavírky pokračují, v září zavřou výpadovku na Šternberk, objížďka povede přes Bystrovany - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 12. září 2024, svátek má Marie, venku je 9.1 °C

Uzavírky pokračují, v září zavřou výpadovku na Šternberk, objížďka povede přes Bystrovany

Zprávy z regionu

21.8.2024

jap

Kdo by se domníval, že s koncem prázdnin silničáři dokončí všechny opravy a doprava se vrátí do normálu, plete se. Po Velkomoravské a dalších "lahůdkách" čeká Olomoučany nová zkouška trpělivosti. Od 9. září bude kvůli opravám zjednosměrněna výpadovka na Šternberk. Doprava směrem ven z města tak bude muset být odkloněna přes Bystrovany. Stavební práce potrvají až do listopadu.

"Frekventovaný výjezd z Olomouce na Šternberk čeká výměna krytových vrstev vozovky. Položení nového asfaltu až do Týnečku doporučila nezávislá diagnostika, která vždy tvoří podklad pro plánování podobných rekonstrukcí. Odborné hodnocení stavu ulic Pavlovická, Chválkovická a Šternberská potvrdilo přítomnost nežádoucích trhlin, vyjetých kolejí a hloubkové koroze, proto byla navržena jejich letošní oprava," vysvětlil Miroslav Mazal z olomoucké pobočky ŘSD.

Od 9. září bude kvůli rekonstrukci vozovky ve směru z města uzavřena výpadovka na Šternberk. Objížďka vede přes Bystrovany a Tovéř. Práce potrvají do druhé poloviny listopadu.

Přípravné práce začnou už v pondělí 26. srpna, zatím se ale bude pracovat jen u krajnic a automobilovou dopravu tato činnost výrazně neovlivní. Dotkne se ale provozu autobusů. "Po dobu stavebních prací dojde k omezení obsluhy zastávky Chválkovická-Epava ve směru na Šternberk, která nebude obsluhována v původní poloze, ale bude přemístěna o zhruba třicet metrů zpět ve směru jízdy do travnatého pásu k náhradnímu označníku," informuje na svých stránkách krajský integrovaný dopravní systém. 

Hlavní práce, které výrazně ztíží život řidičům, začnou v pondělí 9. září, kdy se začne sanovat a frézovat. Rušná výpadovka, kterou denně projede na sedmnáct tisíc aut, tak bude v provozu jen pouze směrem a to od Šternberka. "Objízdná trasa ve směru z města byla stanovena přes Bystrovany, Droždín, Samotišky a Tovéř," upřesnil Mazal. Stavební práce podle plánu potrvají až do druhé poloviny listopadu.

Do výběrového řízení na zhotovitele se přihlásilo sedm subjektů, hodnotící komise vybrala vítěznou firmu Strabag. Za nejnižší předloženou cenovou nabídku cca 34,1 milionu korun bude provedena výměna asfaltu včetně obrub a betonové přídlažby, proběhne také revize žulového dvojřádku a úprava konstrukce autobusových zálivů. Součástí smlouvy je dále pročištění odvodnění, výměna více než čtyřiceti uličních vpustí a instalace nových svodidel včetně obnovy vodorovného značení.