V Telegraphu se chystá Film Festival zaměřený na architekturu a umění. Láká na uznávaného umělce Oliviera de Sagazana a jeho projekt Transfiguration - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 2. října 2024, svátek má Olívie, venku je 11 °C

V Telegraphu se chystá Film Festival zaměřený na architekturu a umění. Láká na uznávaného umělce Oliviera de Sagazana a jeho projekt Transfiguration

Zprávy z regionu

1.10.2024

Autor: red

Telegraph Film Festival je přehlídka zaměřená na filmy o umění a architektuře. Od 9. do 12. října 2024 proběhne v olomouckém kulturním centru Telegraph a jeho největším lákadlem bude performance Transfiguration francouzského inovativního umělce Oliviera de Sagazana. Toto provokativní dílo představuje intenzivní fyzický a vizuální akt transformace, kombinuje prvky sochařství, malby a živého vystoupení. Vyvolává silné emocionální reakce, od fascinace po šok, a oslovuje diváky tím, že odhaluje křehkost lidské existence a neustálou proměnu identity. Tato událost světového formátu se v Telegraphu uskuteční ve středu 9. října 2024 od 18 hodin jako zahájení festivalu.

Foto: Telegraph

Olomoucký Telegraph hostí uznávaného umělce Oliviera de Sagazana, který uvede svou fascinující a šokující performance Transfiguration

V roce 1998 vytvořil Olivier de Sagazan dílo, které mu přineslo celosvětový věhlas a stalo se ikonickým. Bylo prezentováno na významných festivalech a v galeriích po celém světě, včetně Festivalu d'Avignon, Benátského bienále, MoMA PS1 v New Yorku a dalších prestižních institucích. Jeho performance inspirovala nejen divadelní a uměleckou scénu, ale také filmaře a tvůrce ve vizuálním umění, čímž si Sagazan získal mezinárodní uznání jako inovativní a radikální umělec.

V Transfiguration kombinuje prvky malby, sochařství a divadla. „Jsem naprosto fascinován tím, jak lidé považují za normální být naživu. Veškerou svou pozornost věnuji odhalení této podivnosti bytí ve světě,“ řekl o své 50minutové performance Olivier de Sagazan. Během ní nanáší na své tělo a tvář hlínu, barvy a další materiály. Proces změny je fascinující, až děsivý, protože ztrácí lidskou formu a přechází do čehosi nepoznatelného. Performance je procesem transformace, ale také připomínkou smrtelnosti a rozkladu. Sagazan tímto způsobem ukazuje, jak je lidská forma nestálá, náchylná k proměně a zániku, a to jak na fyzické, tak na symbolické úrovni. Sochařství se zde stává procesem a současně i dílem, což dává performanci výraznou dynamiku.

Transfiguration je vysoce vizuální a emocionálně intenzivní, často vyvolávající silné reakce v celé škále emocí. Práce Oliviera de Sagazana inspiruje tvůrce po celém světě, od těch divadelních přes filmové až po výtvarné umění. Jeho dílo je široce uznáváno a obdivováno jako průlomový příspěvek k soudobému performativnímu umění a sochařství.


Performance se uskuteční před olomouckým Telegraphem ve čtvrtek 9. října 2024 od 18 hodin jako hlavní a zahajovací bod programu Telegraph Film Festivalu. Vstupenky jsou v prodeji za 450 Kč na webu Telegraph.cz.

 

Olivier de Sagazan je francouzský umělec, performer a sochař, známý pro svou jedinečnou a provokativní práci, která spojuje prvky malby, sochařství a performativního umění. Narodil se v roce 1959 v Brazzaville v Kongu, ale většinu svého života strávil ve Francii, kde rozvinul svůj charakteristický styl, který je hluboce ovlivněn otázkami identity, tělesnosti a proměnlivosti lidské existence. Vedle performativní tvorby je Sagazan také uznávaným sochařem a malířem, který ve svých dílech často pracuje s koncepty přeměny, rozkladu a rekonstrukce. Jeho umělecké vize jsou silně zakořeněny v otázkách existence, smrtelnosti a vnitřní lidské divokosti, což z jeho díla činí hluboce filozofický komentář k lidskému stavu.

Akreditace a vstupné

1) FESTIVAL PASS (4 DNY): 590 Kč
FP zaručí volný vstup na filmové projekce
+ 100 Kč sleva na performance TRANSFIGURATION: Olivier de Sagazan (9. 10. 2024 od 18:00)

2) CINEPHILE PASS (4 DNY): 1 090 Kč
Podpoříte náš festival a CP vám zaručí volný vstup na všechny akce TEFF 2024 + dárky, vouchery do PULSE a náš merch!

3) VSTUPENKY na jednotlivé body programu je možné zakoupit na recepci Telegraph nebo online