V jubilejní sezóně dosáhlo divadlo Tramtarie téměř 100% obsazenosti svých představení. - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 20.5 °C

V jubilejní sezóně dosáhlo divadlo Tramtarie téměř 100% obsazenosti svých představení.

Kultura

9.7.2024

Autor: red

Divadlo Tramtarie ukončilo jubilejní sezónu 2023/2024. V rámci vydařené sezóny uvedla Tramtarie 4 premiéry, odehrála 159 představení na domácích prknech a dalších 37 výjezdních představení. Celková návštěvnost se v Tramtarii již druhou sezónu drží kolem 96 %, což značí návrat na předcovidová čísla. I přes výrazně zdražené vstupné se ovšem celková ekonomika divadla nelepší, a tak je vzhledem ke strmě stoupajícím nákladům na provoz zřejmé, že následující dvě sezóny budou pro existenci Tramtarie (opět) zlomové.

Foto: Jan Procházka

Posledními představeními byly dvě beznadějně vyprodané reprízy novinky Matky na tripu a derniéra divácky veleúspěšné autorské komedie Hřeben Bruce Willise. Naopak první inscenací sezóny byla provokativní tragikomedie Zpátky ve hře v režii hostujícího režiséra Alexandera Minajeva. V příběhu o nepoučitelnosti společnosti ze své minulosti září zejména Miroslav Černý v roli Adolfa Hitlera. Druhou premiérou bylo Čekání před nebeskou bránou v režii uměleckého šéfa souboru Vladislava Kracíka. Originální komedie kombinující gangsterku ve stylu Quentina Tarantina s dojemným příběhem dvou mladých lidí, kteří se potkali v nemocnici na oddělení nevyléčitelně nemocných, se stalo jedním z vrcholů sezóny. Třetí premiéra nesla název Můj romantický příběh a vznikla pod režijní taktovkou talentovaného Davida Vyhnánka z ostravského divadla Mír. Moderní inscenace vyprávějící o složitostech v navazování partnerských vztahů a hledání toho „pravého“ protějšku pro život přinesla skvělé herecké příležitosti pro Barboru Šebestíkovou a Františka Herze. 

O závěr sezóny se postarala autorská komedie Vladislava Kracíka Matky na tripu. Bláznivé eskapády tří kamarádek z dětství, které se rozhodnou vyrazit se svými malými dětmi na turistický výlet, zatím jeví všechny příznaky velkého diváckého hitu, který bude na repertoáru několik sezón. Úspěchem byly rovněž pozvánky na tradiční divadelní festivaly, za všechny jmenujme Grand festival smíchu v Pardubicích, Setkání/Stretnutie ve Zlíně nebo Festival divadel Moravy a Slezska v Opavě.  

Fat Cabaret: Lásky, strach a zen nekonfekčních žen

Foto: Jan Procházka

Tramtarie má za sebou umělecky úspěšnou sezónu. Naprostá většina představení byla vyprodaná, mezi největší divácké hity i nadále patří Kabaret nahatý Shakespeare, Horory z manželských ložnic a Fat Cabaret: Lásky, strach a zen nekonfekčních žen v režii Janky Ryšánek Schmiedtové. Tato inscenace pojednávající o ženském těle a sebepřijetí, se také přestavila na největším počtu divadelních festivalů ze všech tramtarijních inscenací. Bezpečně vyprodaná byla rovněž i pohádková představení Divadla Tramtarie, za všechny jmenujme pohádku O pračlovíčkovi, která má doposud neuvěřitelných 650 repríz, nebo nejnovější autorskou pohádku O princezně fotbalistce první. I přes zmiňované úspěchy je ale tou nelepší zprávou sezóny návrat Marka Zahradníčka, dlouholetého předního člena souboru Tramtarie, který se po vleklých zdravotních problémech vrátil, aby téměř po roce nazkoušel novou inscenaci, kterou byly Matky na tripu. 

„Tramtarie odehrála během úspěšné sezóny úctyhodných 197 představení, z nichž naprostá většina byla vyprodaných. A právě diváci a jejich ohlasy jsou největším hnacím motorem, který nám i přes vleklé ekonomické problémy dává energii pokračovat. A za to jim patří velký dík,“ uvedl umělecký šéf Divadla Tramtarie Vladislav Kracík.

Před Divadlem Tramtarie teď je měsíc divadelních prázdnin. Ale již 7. srpna otevře Tramtarie svůj tradiční open air festival Olomoucké nejen shakespearovské léto, který potrvá až do 18. srpna, a který nabídne divákům shlédnout většinu inscenací z repertoáru pod širým nebem, v magickém prostředí parkánu jezuitského konviktu v uměleckém centru Univerzity Palackého.