UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Vánoční mlsání ve světě: podívejte se, jaké sladkosti mají ve Francii nebo v Itálii
Cukroví a sladkosti k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Zatímco my si pochutnáváme na lineckém a snad v žádné domácnosti nechybí vanilkové rohlíčky, perníčky a další druhy cukroví, v jiných koutech světa mají pro nás poněkud exotičtější sladkosti...
Francie
Francouzská kuchyně je po celém světě vyhlášená, a platí to i o vánočních pokrmech. Makronky jsou v kurzu po celý rok, ale na vánočním menu nesmí chybět bûche de Noël - dezert, který vypadá jako poleno. Původ má už ve starověku. Kmen se ovázal stuhami a nejmladší člen rodiny ho umístil do krbu. Popel se uchovával celý rok, protože se věřilo v jeho léčivou sílu a schopnost odehnat samotného ďábla. Dnes už je rituálnímu pálení konec. Dezert má podobu rolády s čokoládovým krémem, do kterého se naznačuje struktura dřeva.
Velká Británie
Jestli je pro Anglii něco typické, pak je to vánoční pudink. Jeho příprava trvá týdny, na oslazení stačí podloží ze sušeného ovoce. Aby pudink vydržel od poloviny listopadu až do Vánoc, prolije se těsto skleničkou brandy.
Finsko
K finským Vánocům neodmyslitelně patří rýžový pudink nazývaný riisipuuro. Tento dezert se jí po slavnostní večeři na Štědrý večer. Zdobí se šlehačkou, sušeným ovocem, chuť mu dodává skořice a muškátový oříšek. Ten, kdo ve své porci najde schovanou mandli, bude mít po celý následující rok štěstí. Riisipuuro se také někdy podává na začátku Štědrého dne jako sladká snídaně. Ve Finsku o Vánocích nechybí ani perníčky, kterým se říká piparkakut, a joulutorttu, což je sladké pečivo ve tvaru hvězdy plněné sušenými švestkami.
Itálie
Na naší štědrovečerní tabuli nesmí chybět vánoční cukroví, v Itálii zase vysoko kynutá bábovka panettone, tradiční vánoční moučník, který většina Italů kupuje, protože jeho příprava je velice pracná a těsto kyne až pět dní. Typické jsou také mandlové, pistáciové nebo máslové sušenky. Z Verony pochází oblíbený sladký dort pandoro, z oblasti Neapole zase malé smažené kuličky namáčené do medu, posypané barevnými cukrovými pecičkami a někdy i zamíchané s kandovaným ovocem – struffoli.
Nový Zéland
Na Novém Zélandu slaví Vánoce uprostřed vrcholného léta, vánoční svátky tak místní tráví na pláži u rozpáleného grilu. Někteří ale lpí na tradicích. Všichni Novozélanďané se však shodují, že nejlepším vánočním dezertem je dort Pavlova.
Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@olomouc.cz
![Zuzana Doleželová](https://www.olomouc.cz/images/zpravy/autori/zuzka.jpg)
![](https://www.olomouc.cz/images/zpravy/ikony/1738931119_2ocp79ljox.jpg)
DNES
Láska je věda! Pevnost poznání chystá pestrý víkendový program nejen pro zamilované
Dnešek![](https://www.olomouc.cz/images/zpravy/ikony/1738933243_tjrxmfp534.jpg)
DNES
Dnešek: Caveman, Nebezpečná hra a Konečně jsi doma!
Sport![](https://www.olomouc.cz/images/zpravy/ikony/1739118622_t3shvqgf4u.jpg)
9.2.2025
Sigma na Baníku prohrála, Růsek v akci po dvou letech
Zprávy z regionu![](https://www.olomouc.cz/images/zpravy/ikony/1738925175_64f1n2hkee.jpg)
9.2.2025