Varhanní festival oslaví Rok české hudby, na varhany zazní i Má vlast - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 14. září 2024, svátek má Radka, venku je 9.3 °C

Varhanní festival oslaví Rok české hudby, na varhany zazní i Má vlast

Kultura

28.8.2024

Jan Procházka

Pět koncertů, které se ponesou v duchu Roku české hudby a v mnohém návrat k těm nejlepším tradicím. Takový bude už šestapadesátý ročník Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc. Za Englerovy varhany usedne pět špičkových interpretů z tuzemska i zahraničí a svým uměním vyplní první polovinu září. Dramaturgie letos klade důraz na odkaz českých skladatelů, připomene i dvousetleté výročí narození bedřicha Smetany.

Vstupenky v ceně 300 Kč (zlevněná 200 Kč) lze zakoupit na webu Moravské filharmonie, v Informačním centru v budově olomoucké radnice, anebo hodinu před začátkem přímo na místě koncertu.

Festivalovou brožuru s profily jednotlivých umělců a dalšími informacemi si můžete stáhnout zde →

Letošní ročník festivalu bude návratem k tradicím. “Po dlouhé době se všech pět koncertů odehraje u svatého Mořice. Znít budou také čistě varhany, tentokrát jsme je nechtěli propojovat s jinými nástroji,” přiblížil ředitel pořádající Moravské filharmonie Jonáš Harman.

Englerovy varhany, jeden z největších nástrojů svého druhu v Evropě, po náročné rekonstrukci zazářily už na loňském ročníku. “Momentálně probíhá servis, co je nové se zkrátka musí usadit a za ten rok provozu se vyskytlo několik problémů, které se nyní řeší. Do začátku festivalu bude vše perfektní,” prozradil František Hanáček, probošt kostela sv. Mořice.

Zahajovací koncert 2. září bude velkou poctou Bedřichu Smetanovi, od jehož narození letos uplynulo dvě stě let. Provede ho varhanník a současně dramaturg festivalu Karel Martínek. “Nazval jsem ho Varhanní dárky pro Bedřicha Smetanu. V první části zazní části děl významných skladatelů varhanní hudby, v té druhé pak provedu varhanní improvizaci na téma Mé vlasti,” zmínil Martínek. Podle něj je paradoxem, že nejvýznamnější čeští skladatelé pro varhany prakticky nepsali. “Například právě od Smetany nebo i Dvořáka prakticky pro varhany nic neexistuje. Právě proto jsem se rozhodl pro symfonickou improvizaci na nejznámější Smetanovo dílo,” vysvětlil Martínek.

Varhany v současné době procházejí servisem, aby bylo na festival vše v nejlepším pořádku.

Foto: Jan Procházka

Varhaník Johann Vexo naváže koncertem 5. září. Jako sólista vystupoval po celém světě ve významných chrámech v Düsseldorfu, Melbourne, Moskvě, New Yorku, Vídni ad. Ve svém širokém repertoáru zahrnujícím tvorbu všech stylových období se zaměřuje na odkaz německých romantiků a francouzských mistrů, jejichž skladby provede i v Olomouci. 

Giampaolo Di Rosa je italský pozoruhodný hudebník s unikátním přístupem k interpretaci a improvizaci. Součástí jeho koncertních programů jsou vždy i aranže zejména Mozartových a Beethovenových sonát. Je titulárním varhaníkem portugalského národního kostela S. Antonio dei Portoghesi v Římě a katedrály v portugalském městě Vila Real. Festivalový koncert 9. září nabídne vedle unikátní interpretace Bachových kompozic a Beethovenovy klavírní sonáty č. 17 také improvizaci na známá témata Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. 

Varhany v chrámu sv. Mořice jsou jednou z nejpozoruhodnějších kulturních památek v Olomouci a v celém regionu. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, který jej na objednávku mořického probošta Francesca Gianniniho vytvořil v letech 1740 až 1745. V původní podobě se varhany dochovaly až do poloviny 20. století, kdy proběhla velká rekonstrukce. Počet píšťal byl rozšířen z počtu 2361 na 8054. Rekonstrukci provedla firma Rieger-Kloss z Krnova pod vedením Antonína Schindlera. S 95 rejstříky jsou varhany jedním z největších nástrojů v Evropě. U příležitosti dokončení rekonstrukce byl v roce 1969 založen Mezinárodní varhanní festival, na kterém se v průběhu více než padesáti let vystřídaly ty největší osobnosti světového varhanního umění. Další rozsáhlé rekonstrukce se nástroj dočkal v letech 2020 až 2023.

Foto: Jan Procházka

Franz Hauk, vyhledávaný německý varhaník v současné době působí v katedrále v Ingolstadtu, kde před lety založil mezinárodní varhanní festival a profesionální sbor Simon Mayr Chorus. Program jeho olomouckého koncertu 12. září vzdá hold tvorbě německých skladatelů napříč staletími.

V samotném závěru olomouckého festivalu 16. září usedne za Englerovy varhany v kostele svatého Mořice jediná dáma letošního ročníku, špičková česká varhanice Linda Sítková. Zejména jako sólistka koncertuje Linda Sítková v mnoha evropských státech, na domácích pódiích rovněž po boku předních českých hudebníků a instrumentálních těles. Svým olomouckým vystoupením složí poctu české tvorbě, kterou navíc bude konfrontovat s odkazem francouzských mistrů.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka