Ve Dveřích se objeví i Emma Smetana. Skupina TAK CO? vydává nový singl - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 26. října 2024, svátek má Erik, venku je 11.7 °C

Ve Dveřích se objeví i Emma Smetana. Skupina TAK CO? vydává nový singl

Kultura

25.10.2024

Autor: jap

Hudební skupina TAK CO? vydává nový singl s názvem "Dveře". Na temné nahrávce, ke které autora textu Davida Hrbka inspirovala situace, kdy si zabouchl dveře a uvízl v mrazivé chodbě, hostuje i zpěvačka Emma Smetana.

Singl "Dveře" už kapela letos jednou vydala v minimalistickém pojetí. “Teď přicházíme s druhou, téměř ambientní verzí, která vznikla z náhodného a náhlého popudu. V době, kdy kapela natočila původní track a již bylo známo datum vydání, vyšlo nové album Barbory Polákové. Na něm byla i píseň Všechno. A tak se jmenovala i naše skladba. Bářinu píseň jsme si poslechli a zjistili, že výrazná část refrénu, tedy právě to slovo „všechno“, má úplně stejnou melodii jako začátek našeho refrénu. Jsou to sice jen dva tóny, nicméně tvoří velmi zapamatovatelný motiv. Pak už se refrény obou písní liší. Stihli jsme tehdy naši skladbu alespoň přejmenovat na Dveře. Ale ten objev, když jsme slyšeli Báru zpívat to ‘naše’ VŠECHNO, nám vnuknul nápad mít ve skladbě k mužskému ještě ženský hlas, s nímž by se proplétal a pomohl atmosféru písně ještě více gradovat. Musel to být ovšem hlas jemný, emotivní a v naší představě měl působit křehce, skoro až zraněně. A napadlo nás jméno Emma Smetana. Moc jsme v to nedoufali, ale Emma do toho k naší radosti šla a teď předkládáme výsledek, z něhož máme velkou radost,” říká autor textu a baskytarista David Hrbek. A vzpomíná i na to, jak se začal rodit text. 

“Při umývání chodby se mi v domě zabouchly dveře od bytu. Nepříjemná situace pro každého, kdo v zimě uvízne napůl žerdi v mrazivé chodbě. To čas ubíhá velmi pomalu. A tak ještě na schodech vznikl slogan refrénu ‘Všechno vnímám filtrem zabouchnutých dveří/i hodiny jinak čas mi náhle měří.’ Zabouchnuté dveře a pomalu plynoucí čas byly jen úsměvným impulsem, vnějším atributem něčeho pro mě tehdy podstatnějšího, protože jsem právě zažíval osobní krizi, která tak dostala příležitost být artikulovaná a zhmotněná nejprve do krátké básničky a posléze do písně. Mám totiž jako textař ohromné štěstí, že jsem pro své texty našel naprosto ideálního skladatele Marcela Harvánka, který má pro ně obrovský cit. Proto taky nejsme žánrová kapela, protože Harvey vychází z textů, které se snaží vždy maximálně hudebně podpořit. Navíc se dobře známe, mnohokrát jsme se před zhudebněním o významu některých obrazů a metafor bavili, Harvey vždy potřebuje vědět, co se za textem skrývá,” vysvětluje David Hrbek.

Olomoucká skupina TAK CO?

Marcel Harvánek, autor všech skladeb skupiny, dodává: "Skládání na text má svá úskalí, kdy je člověk nucen se podřídit danému rytmu textu. S tím souvisí i frázování a pasování vhodné melodie na text. Dalším problémem může být forma textu, kde se “uzavírání rýmu” děje moc brzy a není tak dostatek prostoru pro zajímavější a rozvinutější melodie. U Dveří jsem si vůbec nebyl jistý frázováním a chtěl jsem skladbu odložit, ale napadlo mě, že bych se mohl poradit se synem, který hodně poslouchá rap a kde je disciplína frázování ještě o level výš. A on mi poradil, jak lze text nafrázovat jinak. Vznikla tak první verze Dveří, která byla mnohem rytmičtější a blížila se spíše rapovému vyprávění slok, kde se navíc vrstvily hlasy přes sebe. Nakonec jsme zvolili volnější tok textu, ale dělení slov zůstalo. Skladba byla v počátku aranží lehce temnější, ale v této, druhé verzi se díky rozvolněné kytaře Honzy Ponocného přelila do melancholičtější podoby, která lépe konvenuje výrazovým prostředkům hlasového projevu Emmy. Emma tomu pak dodala tu správnou emoci v rámci dialogu, který se v textu odehrává a krásně doplnila svou barvou hlasu onu lehce tklivou náladu songu."

Ve skladbě Dveře se objeví i zpěvačka Emma Smetana.

Foto: Kubo Krížo

Natáčení písně probíhalo v Ziki Records pod vedením zkušeného zvukaře Petra Zikmunda, zpěv Emmy Smetany později ve studiu Honzy Ponorky Ponocného, který také dohrál do skladby „tremolovou kytaru“ a závěrečné sólo. Produkce písně, která skýtala různé možnosti pojetí, také byla zátěžovou zkouškou kapely. 

„Nejhorší chvíle jsme si prožili při finálním mixu, kdy jsme to každý cítili úplně jinak: David to chtěl hnát do hitové, více popové formy, já se pral za střídmější pojetí, které šlo více po podstatě textu a více respektovalo Harveyho hudbu. Dá se s lehkou nadsázkou říct, že jsme byli poprvé v historii kapely skoro před rozpadem. A ono to nakonec dopadlo naprosto skvěle, myslím, že jsme si v tom songu s Emmou hlasově sedli a ona svou jemností v hlase přesně vystihla, co ta písnička potřebuje. Když se přidá v refrénu, na což se vždy při poslechu strašně těším, tak mám v zátylku lehké šimrání a husí kůži,” vzpomíná zpěvák Jiří Fetka.

A co k písni říká samotná Emma Smetana? „Už při prvním poslechu jsem se rozhodla, že tuhle milou hudební pozvánku přijmu. Písnička Dveře je krásně napsaná i zprodukovaná. Teď ještě doufám, že si najde co nejvíc posluchačů!“ 

Skupina TAK CO? svým druhým singlem v řadě ohlašuje nové album s pracovním názvem Ministr nitra, které vyjde koncem ledna 2025. Do té doby skupina vydá ještě další dva singly. TAK CO? pak vyjedou na svou Ministr nitra tour 2025 po České republice.