Reklama

Čtvrtek 22. srpna 2024, svátek má Bohuslav, venku je 24.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vědecká knihovna připomene pohnutý životní příběh Františka Doležela. Naváže tím na Krčmaňskou aféru

Zprávy z regionu

30.8.2022

Autor: red

Letos v září uplyne padesáté výročí úmrtí právníka Františka Doležela (1900–1972), jehož pohnutý životní příběh připomene začátkem nového měsíce Vědecká knihovna v Olomouci knižní novinkou, besedou a doprovodnou výstavou.

Foto: VKOL

Tento prostějovský rodák, jehož profesní kariéra byla po drtivou část života spojena s Olomoucí, je v dějinném povědomí spojen s vyšetřováním tzv. krčmaňské aféry. Tato kauza rozvířila na podzim roku 1947 v celostátním i regionálním měřítku politickou atmosféru, a právě olomoucký státní zástupce František Doležel byl pověřen tento pokus o atentát na nekomunistické ministry vyšetřit. Po únorovém puči roku 1948 jej čekalo sedm let ve vězení a až do své smrti žil jako "bývalý člověk".

"František Doležel, soudce a státní zástupce, byl dlouhá léta ve svém rodném Prostějově málo známou osobností. Přitom, právě takoví lidé si zaslouží naši trvalou připomínku a úctu," říká k letošnímu výročí primátor Prostějova František Jura. A jak k jeho osobě dodává: "jeho nejsilnějšími stránkami byly morálka, pravda a spravedlnost. To uplatňoval ve svém soukromém životě, ale také v životě profesním." Doležel si striktním postupem ovšem mnoho osob znepřátelil a v roce 1948 byl na příkaz ústředí StB zatčen a obviněn za zneužití své úřední povinnosti, protože prý vědomě stíhal osoby jen proto, že byl zaujat kvůli jejich politické příslušnosti ke KSČ. Po sedmi letech vězení, ztráty občanských práv a poloviny veškerého majetku byl propuštěn. Prošel řadou zaměstnání, než se mu podařilo opět sehnat práci v právnickém oboru. Pracoval až do své smrti v roce 1972. V roce 1989 se dočkal plné rehabilitace. "Jsem rád, že dnes v Prostějově připomíná tohoto rodáka pamětní deska na domě, kde žil, a kterou jsme odhalili v roce 2019," uzavírá primátor František Jura.

Knižní novinka historika VKOL Lubomíra Novotného Nikdy to nevzdám! Životní zápasy právníka Františka Doležela (1900–1972) navazuje na publikaci Krčmaňská aféra. Tajemný atentát na československé nekomunistické ministry, již vydala Vědecká knihovna v Olomouci v roce 2017. Podle ředitelky knihovny Ivety Tiché je na knize i doprovodné výstavě znát dlouholeté autorovo osobní zaujetí o téma a úsilí věrně vylíčit nejen životní zápasy, ale i složitou dobu, ve které František Doležel žil. "Děkuji autorovi i všem institucím, kteří se na úspěšné realizaci publikace i výstavy podíleli. Velké díky patří sponzorům, bez jejichž finančního přispění by kniha nemohla vzniknout. Této podpory si velmi vážím a věřím, že kniha najde řadu spokojených čtenářů," uvádí k připravenému programu VKOL Iveta Tichá.

Slavnostní představení knihy proběhne v Olomouci ve středu 7. září 2022 formou besedy s předními českými historiky doc. PhDr. Jiřím Pernesem, Dr. (Ústav pro soudobé dějiny AV ČR), PhDr. Pavlem Urbáškem (Archiv UPOL) a autorem publikace Mgr. Lubomírem Novotným (VKOL). Beseda se uskuteční od 18 hod. v kapli Božího Těla (Umělecké centrum UP, Univerzitní 3), rezervace místa je možná zde. Večerem provede herec Vladimír Hrabal. Součástí programu bude autogramiáda, knihu bude možné zakoupit na místě, k dostání bude také přímo ve VKOL a v jejím e-shopu.

O den dříve, 6. září, bude v 17 hod. slavnostně zahájena stejnojmenná doprovodná výstava. Vernisáž v Galerii Biblio (Bezručova 2) zahájí historik PhDr. Karel Podolský společně s kurátorem výstavy Mgr. Lubomírem Novotným. Výstava bude v Olomouci přístupná do 29. září v otevírací době knihovny.

Na základě partnerské spolupráce mezi VKOL a MGP bude možné tento výstavní počin doplněný artefakty i dobovými dokumenty vztahujícími se k městu Prostějov, navštívit také od 11. listopadu 2022 do 2. února 2023 v budově Špalíčku Muzea a galerie v Prostějově. "Silné osobnosti se tehdejší režim snažil srazit na kolena. Ne každý je zrozen k zápasu. František Doležel snášel všechny útrapy, nestěžoval si, šel houževnatě za svým přesvědčením a věřil v návrat spravedlnosti. Název životopisné publikace vyjadřuje s razancí odhodlaný osobní postoj člověka pevného charakteru v boji s nepříznivými okolnostmi kruté doby. František Doležel patří mezi tisíce bezejmenných hrdinů, kteří se za svého života nedočkali restituce ani rehabilitace. Lubomír Novotný zúročil své několikaleté bádání prostřednictvím další publikace popisující osudy politicky pronásledovaných a významně tak obohatil mezinárodní sbírku vzpomínek Paměti národa – Zapomínat je snadné. Kniha s doprovodnou výstavou vypráví další svědectví, která nesmějí zmizet," zdůrazňuje ředitelka MGP Veronika Hrbáčková.

A jak literární počin hodnotí sám autor? "Smyslem nové knihy a doprovodné výstavy nebylo přispět další položkou do dnes už nepřeberné studnice tzv. "antikomunistické literatury". Nechtěl jsem psát srdcervoucí příběh udatného a chrabrého antikomunistického rytíře marně zápasícího s rudou hydrou, podávat příběh boje dobra se zlem. To, co musel František Doležel prodělat od února 1948 do své smrti v roce 1972, hovoří samo za sebe. Bylo by příliš laciné a neodpovídající osobnosti Františka Doležela (i přes zásadní poúnorové děsivé okolnosti) vykreslit jej pouze jako plakátového hrdinu antikomunismu. Snažil jsem se Františka Doležela představit nejen jako oběť a pasivní objekt her vnějších sil, ale i jako aktivního aktéra doby, v níž žil. Doležel z toho všeho vychází jako člověk, jenž mnoho ran dostal, ale uměl i útočit, rvát se, bít se. František Doležel nebyl pouze obětí, nýbrž i mužem, jenž to nevzdal. Právě tohle sdělení by mělo být tím nejdůležitějším, protože nespravedlnost, samozřejmě různé váhy a rozsahu, není vlastní jen jedné historické epoše či některým společenským systémům. Je bohužel věčná."