Reklama

Čtvrtek 22. srpna 2024, svátek má Bohuslav, venku je 24.1 °C

Vědecká knihovna se zapojí do programu festivalu francouzské kultury Bonjour Olomouc

Zprávy z regionu

11.3.2024

Autor: red

Vědecká knihovna v Olomouci se i letos zapojí do festivalu francouzské kultury Bonjour Olomouc. Kromě besed a oblíbené vycházky nabídne vzpomínkovou akci na neředínském hřbitově.

Letošní 5. ročník festivalu Bonjour Olomouc se uskuteční ve dnech 12. až 22. března 2024. Nabídka je pestrá, každý si zajisté přijde na své. Již v úterý 12. března přiblíží v Červeném kostele doc. Radmila Slabáková Švaříčková z katedry historie FF UP osudy šlechtického rodu Mensdorff-Pouilly, jejich anabázi z Francie do Čech a na Moravu a sepětí s rody, které v 19. století dosedly na evropské trůny. Život šlechty se rapidně změnil se vznikem Československa a nástupem komunistického režimu, což vyvrcholilo emigrací části rodiny.

Pro základní školy je v pátek 15. března dopoledne určeno scénické čtení z díla francouzského spisovatele Timothée de Fombelle, jenž je v současnosti jedním z nejvíce překládaných francouzských autorů pro děti a mládež. V příbězích, které často kombinují mýtické a náboženské motivy se ovšem nenajdou pouze mladší čtenáři, nýbrž i ti starší, kteří touží po tom objevovat tajné světy, které často splývají s šedou všednodenností. Scénické čtení se koná ve spolupráci s knihkupectvím Zlatá Velryba a herci Moravského divadla Olomouc. Určeno je pro 5. až 9. třídy ZŠ, žáci se mohou těšit na ukázky z knih Dva životy pana Perla a Gloria. Rezervace míst zde →

Na nedělní odpoledne doporučuje Vědecká knihovna hudebně vzpomínkovou akci na rodilé Francouze a Francouzky zemřelé daleko od vlasti a pohřbené v Olomouci. Sraz zájemců bude v kapli Ústředního hřbitova v Olomouci-Neředíně. Pietní akce se koná ve spolupráci se Hřbitovy města Olomouce a Moravskou pohřební společností.

Festival ve Vědecké knihovně zakončí beseda o 350 km dlouhé plavbě na kajaku od pramene Seiny do Paříže. Hostem bude bývalý velvyslanec ČR v Dánsku, cestovatel a překladatel Zdeněk Lyčka.

Celý program festivalu najdete na bonjourolomouc.upol.cz.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip