Vítejte u Drápala, aneb když přijde chuť na plzeň z tanku a pravý tatarák - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 27. dubna 2025, svátek má Jaroslav, venku je 6.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vítejte u Drápala, aneb když přijde chuť  na plzeň z tanku a pravý tatarák

Tipy a názory

24.7.2012

Autor: Adam Fritscher

Pokud při večerním posezení preferujete atmosféru nefalšované italské pizzerie, noblesní kavárny či moderního a hlučného baru, kde "to žije", raději snad ani dál nečtěte. Jestli však máte rádi poctivou českou klasiku, ovšem v čistém a kultivovaném prostředí, s výbornou, i když ne právě dietní kuchyní a znamenitým pivem, pak spolu s námi přijměte pozvání do vyhlášené olomoucké restaurace Drápal.

Snad každé větší české a moravské město se může pochlubit restauračním podnikem, který je jeho chloubou a znají jej labužníci z blízkého a dalekého okolí. A tak návštěvníci Prahy zhusta míří ke Zlatému tygrovi, v Plzni se vydávají na Spilku, Parkán či k Salzmannům a v Českých Budějovicích nevynechají Masné krámy. Podobným věhlasem se může chlubit v Olomouci snad právě jen Pilsner Urquell Original Restaurant Drápal na rohu Havlíčkovy ulice a třídy Svobody, podnik spjatý s historií města už od počátku minulého století (i když tehdy pod názvem Café Corso).
Už při vstupu do restaurace vám bude jasné, že jste tam, kde jste se chtěli ocitnout (anebo možná nechtěli, ale pak jste se předem špatně informovali): tedy v pravé a nefalšované české pivnici. Ovšem ve vkusném a čistém provedení. Máte-li strach z toho, že v takové pivnici pro cigaretový kouř neuvidíte na svého souseda, natož abyste se volně a zhluboka nadechli, nemusíte mít obavy. Vydáte-li se od výčepu nalevo, ocitnete se v dobře odvětrané nekuřácké části podniku, po jejíž návštěvě nemusíte dýmem načichlý oděv vyhazovat do špíny. Naopak směrem doprava zamíří všichni ti, pro které je cigaretka, doutník či dýmka neodmyslitelnou součástí posezení u oroseného půllitru. Kuřácký je i podzemní Drápalův lokál, jenž vznikl zcela nedávno zdařilou přestavbou někdejšího sportovního baru na výčep klasického typu. A čtvrtou možností, jak si Drápalovy speciality užít, je zahrádka před podnikem, i když ta poněkud trpí sousedstvím rušné a značně motorizované třídy Svobody.

A když už jsme zmínili zdejší speciality, tou jednoznačně nejpřednější je pravý plzeňský ležák čepovaný přímo z nerezových tanků, perfektně natočený a se skvělou chutí. Věřte, že v samotné Plzni lepší nedostanete, ač by se o to se mnou vlastenecky naladění Západočeši určitě hlasitě přeli. Objednat se dá u Drápala jistě i víno, nějaký ten aperitiv nebo jiné nápoje, kdo by si zde ale nedal půllitr plzeňského, udělal by velkou chybu. A pro ty, kteří se z jakéhokoliv důvodu musejí vyhnout alkoholu, mám jeden tajný tip: zkuste zdejší točený birell. Na rozdíl od mnoha svých lahvových soudruhů chutná skutečně jako pivo a dokonce dlouho po prvním napití udrží i pěnu, věc u nealkoholických piv málokdy vídaná.
Ruku v ruce s vyhlášenou drápalovskou plzní jde i další místní specialita, za kterou sem míří spousta Olomoučanů i poučených turistů. Budete-li v této restauraci sedět hodinu a déle, máte téměř jistotu, že kolem vás obsluha (mimochodem rychlá a veskrze příjemná) projde několikrát s tácem, na kterém se skví pravý tatarský biftek se spoustou voňavých topinek a nezbytným česnekem. Na tatarák se sem zkrátka chodí a není divu, zdejší kuchaři ho opravdu umí připravit.

Drápalův jídelní lístek samozřejmě obsahuje položek podstatně více, najde se něco i pro ty, kteří syrové maso nejedí, nebo jim tatarák prostě nešmakuje. Osobně doporučuji vyzkoušet třeba pečené koleno, uzený masitý bok na grilu, gulášek Prazdroj nebo vynikající popovické buřty pečené na grilu. Tradiční českou kuchyni doplňuje i solidní nabídka steaků na různý způsob. A k nepasterizovanému moku dobře sednou čerstvě smažené bramborové chipsy či pražené a řádně solené mandle. Jen dietáři a vegetariáni zde příliš variant pro svou večeři nenaleznou (i když smažené sýry, zeleninový salát či dva druhy těstovin jídelní lístek také nabízí), ale jsme přece v pravé české pivnici, není-liž pravda?
A tak až budete hledat podnik pro uspokojení chuťových buněk, prostor pro rodinnou oslavu nebo jen místo na dobré posezení s přáteli u několika sklenic plzeňského, zkuste olomouckého Drápala. Ale jestli mohu radit, zajistěte si dopředu rezervaci stolu. Takových jako vy je totiž obvykle hodně.

Adam Fritscherfritscher@olomouc.cz

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské letní boty.

Svršek i stélka jsou vyrobeny z pravé lícové kůže.

Skladem více podobných modelů a barev.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz