Vlastivědné muzeum v Olomouci se chystá na znovuotevření - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 29. září 2024, svátek má Michal, venku je 11.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vlastivědné muzeum v Olomouci se chystá na znovuotevření

Zprávy z regionu

22.4.2020

Autor: red

Přestože od 12. března bylo nutné Vlastivědné muzeum v Olomouci na základě rozhodnutí vlády ČR ohledně celosvětové pandemie koronaviru COVID-19 uzavřít, tak muzeum nezůstalo nečinné. Právě naopak...

Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci

"Když lidé nemohli k nám, tak my jsme šli za nimi! Naše aktuální výstavy Největší záhady a tajemství světa a kartářskou výstavu jsme začali lidem přibližovat ve spolupráci s portálem olomouc.cz, přes sociální sítě – Facebook  a Instagram, webové stránky našeho muzea, tak i také ve spolupráci s Olomouckým týdeníkem jako seriál na pokračování," uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek. Lidé tak mohli a stále mohou zhlédnout fotografie a přečíst si zajímavé informace například ke Kopí osudu, Voynichovu rukopisu, Turínskému plátnu, či zjistit, jaký vztah měla slavná česká operní diva Ema Destinnová ke kartářství a mnohé další.

Muzeum ovšem neprezentovalo jen aktuální výstavy, ale také svoje stálé výstavy, a to vybranými příspěvky, perličkami z historické i přírodovědné expozice. Probíhá i on-line muzejní soutěž o rodinné vstupenky do muzea, Arboreta v Bílé Lhotě i na zámek v Čechách pod Kosířem.

Termín, kdy bude možné, i když za specifických podmínek, znovu otevřít jak Vlastivědné muzeum v Olomouci, tak i zámek v Čechách Kosířem a Arboretum v Bílé Lhotě, které muzeum také spravuje, se již blíží. Přestože pandemie silně narušila harmonogram výstav a akcí muzea, tak se muzejníci snaží o to, aby alespoň ty nejzajímavější aktuální výstavy mohly být prodlouženy a lidé je tak měli možnost vidět osobně. Návštěvníci se tak mohou těšit například na kartářskou výstavu "Čertovy obrázky aneb neodolatelný svět karetů, prodlouženou až do poloviny srpna 2020, i na tajuplnou výstavu "Největší záhady a tajemství světa", která bude otevřena do konce prázdnin.

"Na přístupu muzea je vidět, že se s nepřízní osudu dá bojovat, že koronavirus kulturu omezil, ale neporazil. A Olomoucký kraj udělá vše pro to, aby návrat do normálního stavu ulehčil nejen jemu, ale i všem ostatním provozovatelům kultury v regionu," uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast kultury a sportu Petr Vrána. 

S koncem nouzového stavu bude také otevřen zámecký park v Čechách pod Kosířem. Vlastivědné muzeum v Olomouci, jedna z turisticky nejnavštěvovanějších kulturních institucí v Olomouckém kraji a Národní přírodní památka Arboretum v Bílé Lhotě otevřou svoje brány 26. května, úderem deváté hodiny. 8. června bude zpřístupněna i Památka roku a nositel ceny Opera Historica 2019, zámek v Čechách pod Kosířem, včetně všech jeho expozic a zámeckých prostor.

"Abychom alespoň částečně odškodnili naše návštěvníky, tak jsme se rozhodli, že počínaje  červnem 2020 budou zámek v Čechách pod Kosířem i Arboretum v Bílé Lhotě otevřeny i v pondělí, což byl původně zavírací den, a rovněž se prodlouží otevírací doba o jednu hodinu, tedy do 18 hodin. Samozřejmě budou muset naši návštěvníci ve všech uvedených prostorách VMO dodržovat přísná hygienická pravidla a aktuální nařízení vlády. Z tohoto důvodu jsme také nuceni zrušit plánované koncerty a velké akce na letošní letní sezonu. Naše muzeum znovuotevřeme veřejnosti novou výstavou 'České encyklopedie v regále i pod lampou' ve středu 10. června 2020," sdělil ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci a dodal: "Zůstali jste s námi on-line po celou dobu uzavření našeho muzea, budeme tak velice rádi, když s námi zůstanete nadále i v budoucnu. Těšíme se na vaši návštěvu."