Reklama

Neděle 7. července 2024, svátek má Bohuslava, venku je 23.9 °C

Vydejte se v létě Po stopách slonů. Nová výstava v Pevnosti poznání upozorňuje na ochranu ohrožených druhů

Zprávy z regionu

4.7.2024

Autor: red

Sklouznout se chobotem, prozkoumat sloní šlápoty a hledat řešení vymírání sloní populace. Nejen to si mohou vyzkoušet zájemci v Pevnosti poznání, interaktivním vědeckém centru Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kde vznikla unikátní interaktivní výstava Po stopách slonů. Po skončení letní sezony začne putovat po České republice.

Návštěvníci Pevnosti poznání budou mít od 10. července do 31. srpna možnost prozkoumat plastiku sloního trusu v životní velikosti nebo se ponořit do interaktivní dotykové hry na téma soužití slona a člověka. „Prostřednictvím unikátní expozice chceme nabídnout komplexní pohled na slony, jejich způsob života, roli v ekosystému i vztah s člověkem,“ říká Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání – Centra popularizace Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Expozice se inspiruje mezinárodní iniciativou Save Elephants českého biologa Arthura F. Sniegona, který už před deset let mění osudy ohrožených druhů v Africe. Už dříve měl v Pevnosti poznání premiéru Sniegonův snímek The Elephangelist. „S Arthurem nás pojí stejné cíle – na základě vědeckého poznání chceme měnit společenské vnímání palčivých ekologických problémů dneška a podpořit tak udržitelný rozvoj,“ dodává Matěj Dostálek.

Nejenže expozice vtáhne živou a hravou formou návštěvníky Pevnosti poznání do problematiky ochrany jednoho z nejunikátnějších zvířecích druhů na naší planetě, ale osvětlí také důležitý kontext: vliv tržní ekonomiky nebo rozdíly v potřebách obyvatel globálního jihu a bohatého severu.

„Vyhubení slonů by mělo na celou planetu fatální dopady. Sloni jsou mimo jiné jedněmi z hlavních přenašečů semen a tvůrců deštných pralesů, které mají zásadní vliv na celosvětové klima,“ doplňuje Roman Chvátal, programový ředitel Pevnosti poznání.

Cílem nově vzniklé výstavy, čítající desítku interaktivních exponátů, je především šíření osvěty a podpora vztahu všech generací k tématu ochrany životního prostředí.

Výstava, která vznikla s finanční podporou obchodního centra Galerie Šantovka, je přístupná v běžné otevírací době Pevnosti poznání s platnou vstupenkou. Je součástí expozice Živá voda.

Více o Pevnosti poznání – Centru popularizace PřF UP najdete zde →