Reklama

Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop, venku je 18.6 °C

Za překročení rychlosti pošle složenku. Na Okružní město spustilo další radar

Zprávy z regionu

1.7.2024

Jan Procházka

Šedesátkou po Okružní? Od dnešního dne se vám to může prodražit. Město tu totiž umístilo další radar, který hříšníkům posílá složenky. Podle městské policie se tato praxe osvědčila: v lokalitách, kde se o radarech ví, se výrazně zklidnila doprava... A radnice tak chce v jejich rozmisťování pokračovat.

Od dnešního dne funguje v Olomouci další radar, založený na principu "jedeš rychle, posíláme složenku". Spuštěn byl na Okružní ulici, kde mají řidiči často pocit, že už nejsou ve městě a nebojí se tak jet poněkud rychleji, než umožňují předpisy.

Dnes spuštěný radar je celkově čtvrtý. Jeden byl na začátku roku instalován v Chválkovicích, další dva v Chomoutově. Od dubna pak radar funguje i na Přerovské.
Smyslem radarů není šikana řidičů, ale zklidnění dopravy a větší bezpečnost nejen motoristů, ale také cyklistů či chodců. „Co se týká zkušeností a zejména statistik z jednotlivých městských částí, tak z těch jasně vyplývá, že měření ke zklidnění dopravy opravdu přispívá. V místech, kde máme radary, každý měsíc ubývá řidičů, kteří zde překročili nejvyšší povolenou rychlost,“ objasnil ředitel strážníků Pavel Skalický.

Statistiky tak podle něj ukazují, že například ve Chválkovicích po počátečních více než 800 přestupcích ze začátku ledna, se na konci května jejich počet snížil na 483. Naopak radar v Přerovské ulici, spuštěný teprve k letošnímu 1. dubnu, zaznamenal od počátku svého fungování 1 490 případů, kdy řidiči porušili nejvyšší povolenou rychlost.

Další stacionární radar plánuje město umístit na ulici Jižní. Termín ale zatím nebyl upřesněn.