Změna prognóz: Kulminace přijde až ve středu ráno - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 19. září 2024, svátek má Zita, venku je 14.6 °C

Změna prognóz: Kulminace přijde až ve středu ráno

MIMOŘÁDNĚ

15.9.2024 aktualizováno 15.9.2024 17:36

red

Ačkoli srážky postupně ustávají jak v Olomouci, tak v horských oblastech, je aktuální situace v oblasti Jeseníků velmi vážná. Bez ohledu srážkové úhrny bude pro Olomouc rozhodující situace na horních tocích. Právě ta bude ovlivňovat stav hladiny Moravy ve městě. Její kulminace se oproti předchozím předpovědím očekává až ve středu ráno.

Situace v Jeseníkách je vážná

Aktuální situace v oblasti Jeseníků je velmi vážná, jenom ze včerejšího dne na dnešek spadlo dalších více než 140 mm srážek, které výrazně ovlivnily průtoky horních toků. Dle aktuálních předpovědních modelů by zde měly srážky dnes okolo poledne ustávat, přesto lze očekávat ještě dalších zhruba 80 mm srážek. Situace na horních tocích je velmi proměnlivá a proto se velmi obtížně predikuje stav v oblasti Olomoucka, kdy jakákoliv změna vývoje v horních tocích může, ať již negativně, tak i pozitivně může ovlivnit stav hladiny Moravy v Olomouci.

„Oproti včerejšímu dni se prognózy odborníků ohledně dotoku vody z Jeseníků v čase o něco posunuly. Aktuálně je řeka Morava v Olomouci na profilu Nové Sady na úrovni hladiny prvního povodňového stupně. Dosažení druhého stupně povodňové aktivity očekáváme dnes v 16 hodin a třetí stupeň nejdříve v úterý ráno,“ hodnotí stávající hydrologickou situaci tajemník povodňové komise města Olomouc Jan Langr. Zároveň upozornil, že s ohledem na aktuální vývoj v oblasti Jeseníků nemá Olomouc vyhráno. Velmi záleží na tom, jaký objem vody do Olomouce doteče.

Situace v Olomouci v sobotu odpoledne.

Foto: Lenka Procházková

Kulminace Moravy ve středu ráno

Stávající modely v Olomouci předpokládají i nadále prognózu na profilu Olomouc Nové Sady na hodnotě okolo 480 cm, kde by měla hladina řeky Moravy dosáhnout svého maxima během středečních brzkých ranních hodin.

„Rozhodně se musíme v Olomouci připravit na vysokou hladinu spodní vody, a proto doporučujeme občanům, aby ze sklepů a suterénů vystěhovali cenné věci a byli připraveni na možnost jejich zaplavení. Současně je žádáme, aby s ohledem na složitý vývoj v oblasti Jeseníků nadále věnovali pozornost informacím a vývoji v Olomouci, protože v tuto chvíli nemůžeme vyloučit zhoršení situace,“ dodává primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Situace bude průběžně upřesňována. Aktuální informace jsou 2x denně umisťovány do povodňových vitrín. Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále monitoruje havarijní služba odboru ochrany magistrátu města Olomouce.

Bližší informace o situaci najdete na webu Povodí Moravy www.pmo.cz a Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz

Foto: Lenka Procházková

Základní rady pro občany v záplavových územích:

  • Řiďte se pokyny starostů obcí a složek IZS.
  • Sledujte vývoj situace v hromadných informačních prostředcích, například prostřednictvím veřejnoprávních médií, sociálních sítí HZS krajů, sociálních sítí a dalších komunikačních kanálů svých obcí, ČHMÚ. Sledujte jak místní zpravodajství, tak varování o počasí.
  • Mějte dostatečnou zásobu pitné vody.
  • Připravte si evakuační zavazadlo.
  • Nabijte si mobilní telefony, nabijte a připravte si power banky.
  • Připravte pro případ povodně své domovy.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:

  • Odstraňte, ukliďte nebo upevněte všechny věci v okolí stavby, které by mohla voda odnést.
  • Zjistěte dopředu, kde se nacházejí uzávěry vody a plynu a jak je v případě evakuace rychle uzavřít, jak vypnout pojistky. Elektrické spotřebiče, které zrovna nepoužíváte, odpojte od elektrické energie.
  • Pokud je to možné, drahý nábytek a cennosti přestěhujte do vyšších pater. Škody u nepřipraveného domu mohou být až desetkrát vyšší než u domu, který je vyklizený a připravený na příchod povodně.
  • Připravte si pytle s pískem a těsnící folie.
  • Zabezpečte chemické látky, které by mohly případně kontaminovat vodu a životní prostředí.