Změny: Sigma jde do ligy bez Macíka, Beneše a Pospíšila - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 19 °C

Změny: Sigma jde do ligy bez Macíka, Beneše a Pospíšila

Sport

18.7.2024

Autor: Petr Pelíšek

Nový ročník nejvyšší fotbalové soutěže začíná o víkendu. Nově nese název Chance liga, pro tým SK Sigma Olomouc odstartuje sobotním utkání v Českách Budějovicích. Hanáky povede do sezóny jako trenér Tomáš Janotka. A ten omladil kádr. Nechal si v něm hráče z úspěšného béčka a naopak několik zkušených vyřadil.

„Snažíme se nějakým způsobem adaptovat mladší hráče se staršími tak, aby vytvořili dobrý mix. Zároveň vnímáme, že tým potřebuje nějakou přestavbu, bude to krok po kroku. Pomalu, ale jistě na tom pracujeme. Myslím si, že mistrovské zápasy ukážou, do jaké míry se nám podařilo vybrat správný kádr,“ řekl trenér Tomáš Janotka.

Do ligy půjde Sigma s brankářskou trojicí Digaňa, Stoppen, Koutný. Matúš Macík se aktuálně přesouvá do rezervy. Vyloučen není jeho odchod, ale zároveň ani návrat do A-týmu. „Cítíme, že je potřeba na chvíli změnit prostředí. Matúš se dostával pod tlak, možná jsme i uspěchali jeho návrat po zranění na jaře minulého roku. Je možnost, že by odešel i někam na hostování, aby se dostal zpět do své pohody,“ uvedl sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář. „To, že Matúš trénuje s béčkem ještě neznamená, že by měl v áčku zavřené dveře,“ doplnil Janotka.

S béčkem se budou aktuálně připravovat také dvojice Vít Beneš a Martin Pospíšil. „Po vyhodnocení přípravy a v rámci procesu přestavby a omlazení týmu, jsme došli k závěru, že bychom oběma nemohli garantovat v utkání větší herní vytížení, jaké by si sami představovali. Rozhodli jsme se vsadit do budoucna na jiné hráče s větší dynamikou a potenciálem. Oba si zaslouží velký respekt za to, co pro klub odvedli, a proto dostali možnost stát se součástí béčka, kde by plnili roli zkušených hráčů, kteří by pomáhali s výchovou a rozvojem mladých talentovaných hráčů, případně volnou ruku k tomu, aby si našli uplatnění v jiném klubu,“ řekl Janotka.

V přípravných utkáních se v létě Sigmě poměrně dařilo. „S ohledem na výsledky a nastartování týmu směrem k vítězné vlně se nám příprava dařila. Víme ale, že liga bude o něčem jiném. Na přípravu budeme chtít navázat. Je pro nás skvělý příslib, že kluci dobře pracují na trénincích, vnímáme pozitivní energii, odhodlání a skvělé nastavení na vstup do nové sezóny,“ řekl Janotka.

Olomoučtí nový ročník Chance ligy zahájí v sobotu, kdy hrají od 17 hodin v Českých Budějovicích. „Zápas bude naprosto otevřený. Uvidíme, jak to bude vypadat, těžko tipovat. Pojedeme tam s odhodláním udělat maximum pro dobrý výsledek a pro vítězství. Uvidí se na hřišti,“ poznamenal Janotka.

Ambice na konkrétní umístění vyhlášeny v tuto chvíli nejsou. „Máme v týmu několik mladších kluků. Na konkrétnější cíle se nás ptejte kolem 10. kola. Je v tom více faktorů - více mladých hráčů, těžký úvod… Chytřejší budeme po 10. kole. Naším cílem je, abychom do týmu zabudovali nové a mladé hráče. Uvidíme, jakým způsobem se budou otáčet,“ řekl sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář.

Nejen olomouckou fotbalovou veřejnost před blížícím se startem sezóny zajímá situace okolo nabídky americké společnosti Blue Crow Sports Group o vstup do SK Sigma Olomouc. Jakub Beneš, předseda majoritního akcionáře SK Olomouc Sigma MŽ, z. s., na tiskové konferenci před začátkem ročníku přinesl aktuální informace. „Rozumíme tomu, že je to téma, které veřejnost, fanoušky, pochopitelně i nás, extrémně zajímá. Před časem jsme už komunikovali, že jsme v průběhu dubna obdrželi nabídku akcionářského vstupu do našeho klubu od společnosti Blue Crow Sports Group, s tím, že jsme rozhodli, že k takto zásadní věci přizveme odbornou poradenskou společnost, která má zkušenosti s akvizicí sportovních klubů, zvlášť, když je v tom zahraniční prvek,“ uvedl Beneš. „Čerstvou informací je, že bychom ke konci července měli patrně mít dílčí výstup, stanovisko poradenské společnosti, které by mělo sloužit jako další podklad pro budoucí jednání, a třeba i nastavit nějaké parametry pro to, jak jednat, případně nejednat a postupovat v jednáních dál,“ dodal.

Kádr SK Sigma Olomouc – podzim 2024/25

Brankáři: Tomáš Digaňa, Jan Koutný, Tadeáš Stoppen.
Obránci: Adam Dohnálek, Jakub Elbel, Matěj Hadaš, Juraj Chvátal, Michal Leibl, Jakub Pokorný, Jiří Sláma, Filip Slavíček, Lukáš Vraštil.
Záložníci: Radim Breite, Ola Dele, Štěpán Langer, Matěj Mikulenka, Jan Navrátil, Jiří Spáčil, Jáchym Šíp, Filip Uriča, Jan Vodháněl, Filip Zorvan.
Útočníci: Jan Fiala, Lukáš Juliš, Jan Kliment, Yunusa Muritala, Antonín Růsek.
Přišli: Jan Kliment (Plzeň), Michal Leibl (Hradec Králové), Matěj Mikulenka (z béčka).
Odešli: Filip Novák (konec smlouvy), Jan Fortelný (konec hostování), Ebrima Singhateh (konec hostování), Denis Ventúra (Ruch Chorzów), Pavel Zifčák (hostování Pardubice), Jakub Trefil (hostování Komárno), Matúš Macík, Martin Pospíšil, Vít Beneš (všichni do béčka).

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

Půjčovna karavanů Olomoucko - ADVENTURING.CZ

Katalog firem » Cestovní ruch

Nový způsob, jak si užít dovolenou. V tom nejlepším smyslu slova. Stačí zapřáhnout a dobrodružství začíná. Na vlastní pěst bez konkrétního cíle …