Zoo Olomouc po pauze opět odchovala mláďata kamzíků alpských - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 20.7 °C

Zoo Olomouc po pauze opět odchovala mláďata kamzíků alpských

Zprávy z regionu

17.7.2024

Autor: red

V předloňském roce procházel výběh kamzíků alpských kompletní rekonstrukcí. V jejich provizorním výběhu se mláďata nerodila, neboť samec byl v té době oddělen. Letos je však situace jiná a zoo přivítala nové přírůstky.

Foto: Zoo Olomouc

„Mláďat máme 6. Jejich pohlaví však zatím neznáme. Protože by při jejich odchytu mohlo dojít k narušení vazby na matky,“ uvádí zooložka Eliška Veselá. Olomoucká zoo chovala kamzíky od roku 1967 do roku 1990. Od znovuobnovení chovu v roce 2011 se v ní odchovalo 44 mláďat.

Kamzíci alpští jsou v Jeseníkách nepůvodní druh a jejich přítomnost v této oblasti byla předmětem velkých diskuzí. O dovoz prvních kamzíků do Jeseníků se zasloužil Řád německých rytířů, kteří v té době vlastnili místní pozemky. Souhlas k dovozu dal císař František Josef I., který nechal odchytit kamzíky pro tento účel ve své oboře jižně od Vídně a celou záležitost financoval.

V Zoo Olomouc se poprvé objevil pár kamzíků v roce 1967 na základě povolení MZV k odchytu z Jeseníků. Povolení odchytu dalších kusů Zoo Olomouc již nedostala, ale přicházeli sem především v zimním období handicapovaní kamzíci, kteří uvízli v závějích. Jednalo se o vyčerpaná a zesláblá zvířata, která se ne vždy podařilo aklimatizovat, naučit je přijímat náhradní potravu a dostat do chovné kondice. První odchov kamzíka v Zoo Olomouc proběhl v roce 1971. Na přelomu 70. a 80. let byl kamzík erbovním zvířetem olomoucké zoo.